07/06/15 18:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Радан Кънев: Реформаторският блок трябва да е "единен субект"


По време на днешната си пресконференция във Варна Радан Кънев заяви, че времето на коалицията от партиите в Реформаторския блок е свършило и много скоро след изборите за местна власт през есента "десницата в България трябва да е единна структура".

"Във формат няколко партии, които съществуват само на хартия и с безпомощния модел, при който решенията в блока се вземат само от лидерите им, нещата няма как да вървят напред", каза Кънев.

Думите му бяха приети като намек, че по модела на СДС от края на 90-те години на миналия век и Реформаторския блок трябва да върви към обединение в една партийна структура.

Днес от ДСБ отново потвърдиха подкрепата си за независимия кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов, чиято предизборна кампания бе открита още в началото на април. В момента информацията за нея в социалните мрежи е маркирана с хаштаг #ПобедиБезДПС.

"Нашите социологически проучвания сочат категорично, че във Варна ще има балотаж на местните избори, където един срещу друг ще застанат Иван Портних и Чавдар Трифонов", каза още Кънев. Той уточни, че кандидатурата на Трифонов "се подкрепя от ДСБ и други партии", но не уточни кои.

На 3 юни т.г. главният секретар на СДС Филип Кирев заяви в разговор за "Дневник", че "в момента партията му не вижда по-подходяща кандидатура за кмет на Варна от тази на настоящия – Иван Портних (ГЕРБ)".

Казаното от Кирев бе коментар на интервю, дадено от местния лидер на СДС във Варна Янко Станев, в което той също недвусмислено заяви, че ще организацията, която оглавява, ще застане зад Портних. "СДС застава зад проектите, които се извършват във Варна, и при завършването им категорично ще подкрепи целия екип от хора, които са ги направили", каза Станев.

В момента общинската администрация във Варна, оглавявана от Портних, изпълнява няколко проекта на стойност, надхвърляща 140 млн. лв. като 30 млн. от тях бяха отпуснати от правителството само в първите три месеца на т.г.

"Принципите и ценностите, които стоят в основата на Реформаторския блок са много по-силни от абревиатурите. Затова ние няма да правим компромиси във Варна", каза днес Радан Кънев. Думите му бяха индиректен отговор на въпроса как ДСБ и Реформаторския блок във Варна ще работят в предизборната кампания със спорна политическа фигура като Янко Станев на чело на СДС.

След 1999г., когато заради котерийни битки СДС загуби на практика всички позиции във Варна Янко Станев лесно оглави местната организация на партията. Шест години по-късно, през 2005г., след като беше изключен, той стана член на ДПС, а след това и председател на градската структура на партията.

На местните избори през 2011г. Станев спечели поредния си мандат като съветник, от ДПС, но скоро след това беше изключен и от тази партия за работа в полза на ГЕРБ.
През 2012г. той регистрира нова група в Общинския съвет на Варна, наречена "СДС – Демократична алтернатива".

Все още няма яснота дали местните организации на партиите от Реформаторския блок във Варна ще се явят на изборите с единна кандидатура за кмет на града, каза още Кънев във Варна.

"Всичко зависи от това, какво решение ще вземем като Реформаторски блок, обясни Кънев – дали ще се явим на избори с обща регистрация и общи кандидати във всички общини или ще участваме в изборите на базата на отделни споразумения по места", обясни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване