07/08/15 07:11
(http://www.klassa.bg/)

8-минутно видео проследява 10 години от марсианското пътешествие на Opportunity

 Марсоходът Opportunity продължава да изследва Червената планета, въпреки поредицата от технически проблеми, свързани най-вече с остарялата му памет, пише Discovery News. На 27 юни ветеранът, който измина разстоянието на олимпийския маратон, получи нови команди. За да отбележи постижението му, Националната космическа агенция на САЩ (NASA) публикува епичен видеоклип, който проследява 10-годишното марсианско приключение на робота с шест колела. 
Клипът е съставен от изображения, заснети от камерите за засичане на препятствия на роувъра от кацането му на Марс през януари 2004 до април 2015 година. В рамките на 8 минути може да се види как апаратът проучва равнини и кратери в продължение на 42.2 километра. Отляво на екрана са кадрите от камерите на Opportunity, а отдясно карта с маршрута му. Звукът пък е генериран от данните, изпратени от акселерометъра на марсохода - колкото по-силен е звукът, толкова по-неравен е теренът. Впечатление прави фактът, че при движение върху пясък звукът е приглушен, почти като звука при ходене върху току що навалял сняг. 
Фактът, че Opportunity все още се движи и извършва научни експерименти на Марс, повече от едно десетилетие след приземяването си, е повече от удивителен, като се има предвид, че първоначалната продължителност на експедицията беше едва три месеца. В момента роувърът се намира в долината Маратон на ръба на кратера Индевър и ръководителите на експедицията планират да продължат да изследват тази интересна долина в следващите няколко месеца. Видеоклипът може да бъде видян в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=3b1DxICZbGc

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване