07/08/15 06:36
(http://www.klassa.bg/)

България на 22-ро място в света по износ на ток

 България е на 22-о място в света по износа на ток. Това показва анализът на Българската стопанска камара на база статистиката на Световната търговска организация за миналата година. Според него с експорта на еленергия за близо 445 млн. долара през 2014 г. страната ни формира 1,3 на сто от световния износ на ток. Основните пазари за българската еленергия са Турция, Гърция, Словения, Чехия, Кипър, Македония, Сърбия, Румъния, като най-добри цени се постигат в Турция и Италия.

 

За 2014 г. от БСК отчитат 2% спад в експорта на ток. За периода 2010-2014 г. средното намаление на стойността на изнесеното електричество е 4%, а на количествата – с 1 на сто. За същите четири години вносът на ток у нас е нараснал с 2 на сто, но в условията на намаляващи цени.

 

Според актуалните данни на Електроенергийния системен оператор към 5 юли България е изнесла 5,5 млн. мегаватчаса енергия, което на годишна база е ръст с 37 на сто.

 

Като цяло с изнесените стоки и услуги от България през миналата година

 

страната ни се нарежда на 65-о място в света

 

Това е с две места надолу спрямо 2013 г. Това се дължи на спадналия с едва 1% експорт. Една от причините за тези може да се търси в курса на щатския долар. Друга причина са колебанията в цените, които влияят значително върху намалението на износа на нефтени продукти и горива, обясняват авторите от Центъра „Външноикономическо сътрудничество” към БСК.

 

Освен еленергията сред водещите експортирани от България стоки през миналата година се нареждат нефтените деривати, слънчогледовите семена (2-о място в света), слънчогледовото олио (7-о място), пшеницата и царевицата (12-о), цигарите (17-о), медни руди и други. Точно водещите ни експортни стоки обаче са отбелязали

 

голям спад на цената през миналата година

 

За слънчогледовото семе той е с над 10%, за рудите и златото – с почти 12 на сто, за медните руди – с близо 29%, за олиото – с 34%.

 

Двете нови стоки, които намират място сред водещите в експорта са частите за апарати, при които за последните четири години се отчита ръст от 35%. Слънчогледовото олио е втората стока с 36% увеличение на износа за 2010-2014 г.

 

Общо 21 наши стоки попадат в групата на т.нар. нишови, показва още анализът на БСК. Това са стоки, в които страната ни е в топ 10 в световния износ. Въпреки доста скромния експорт – за едва 36,4 млн. долара през 2014-а сме били номер 1 в света по износ на зърна, сплескани или на люспи. 60 на сто от този продукт е бил реализиран в Румъния, а като дял от световния износ на този продукт се пада на една пета.

 

Второто място държим при слънчогледовото олио ($496 млн.). Тук обаче падаме с една позиция, след като през 2013 г. бяхме номер 1. На същото  второ място България се нарежда още по износа на нерафинирана анодна мед ($925 млн.), патешко и гъше месо ($28,7 млн.), семена от кориандър ($26 млн.), а също така – при временно консервираните череши и брашна от маслодайни семена.

 

България е третият световен износител на седалки и капаци за тоалетни чинии, на медно-цинкова ламарина, на злато, на цинк на листа и фолио, както и на калцирана сода.

 

Дървата за горене пък изкарват страната ни на четвърто място в експорта в света. Същото място ни се пада още при износа на тютюневи листа, подсладени череши, замразено патешко и гъше месо, рапица, кълнове, изкуствени прежди и медна ламарина. В топ 5 сме по експорта на порцеланови изделия за баня и кухня.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване