07/08/15 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Германия и Франция: На Гърция остават броени дни

 Лидерите на двете водещи държави в Еврозоната днес предупредиха, че остават „броени дни“ за спасяване на Гърция от отпадане от общата валута. Нейният министър-предеседател Алексис Ципрас обаче не показа с нищо, че бърза.

Новият му финансов министър Евклидис Цакалотос се яви на извънредно заседание с останалите си колеги от общата валута тази сутрин без ново предложение, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Източници от срещата споделиха, че гърците обещали да направят по-конкретна оферта „устно“ и „може би утре“.

Еврогрупата трябваше да подготви също извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от еврото, което започна по-късно днес. Тя обаче за пореден път остана без резултат. 

Ципрас влезе в срещата на държавните лидери широко усмихнат и спокоен, без да отговори на въпросите на журналистите.

Спокойни изглеждха и германската канцлекра Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, но те предупредиха, че бързината сега ще е решаваща.

"Все още няма основа за започнем преговори, каза на влизане в срещата на върха Меркел. - За разговори сме отворени. За нас продължава да е в сила изискването, че на европейско ниво трябва да е налице солидарност и собствена отговорност на национално равнище. Това ще рече, че принос срещу принос са неразделни“.

„Все още не разполагаме с окончателна картина. Казвам обаче, че тук не става въпрос за седмици, а за броени дни“, предупреди тя. 

"Какво искаме ние? Гърция да остане в Еврозоната. Това е целта", каза Оланд."За да я постигнем, Гърция трябва да направи сериозни предложения, заслужаващи доверие. Чакаме ги. Те бяха обявени, трябва да се уточнят. Това е залогът на срещата тази вечер".

"Трябва да покажем солидарност, отговорност, но също и бързина", подчерта той. "Това ще рече, че отговорността е на Гърция да направи предложения, солидарността е за Европа да осигури помощ в средносрочен план, както и незабавна помощ, но очевидно е, че не можем да се връщаме да говорим за Гърция всеки три месеца". 

Оланд уточни, че гръцкото правителство е обещало днес по време на заседанието на Еврогрупата да представи подробна средносрочна програма в близките дни.

Днес след обяд Ципрас е представил "пътна карта" за постигане на споразумение на разговор с Меркел, Оланд, председателя на Еврпейската комисия Жан-Клод Юнкер и Дейселблум, съобщиха гръцки правителствен източник.

Американският президент Барак Обама днес е призовал по телефона Меркел и Ципрас да намерят компромис за извънредна финансова помощ за Гърция, а те са го уверили, че е от техен взаимен интерес страната да остане в Еврозоната, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Гърция е на ръба на банков колапс. Втора седмица продължава капиталовият контрол в страната, която е в дефолт към МВФ и към кредиторите си от Еврозоната и е застрашена от дефолт по вноска към ЕЦБ от 3,5 милиарда евро, чийто падеж е на 20 юли.

Гръцките банки, които са затворени вече девет дни, ще останат без пари до четвъртък, ако няма сделка, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два независими източника от финансовата система на страната. Това би означавало, че населението няма да може да тегли и сега разрешените му 60 евро на карта на ден.

Източник от кулоарите на срещата каза пред Клуб Z, че на нея лидерите ще решат могат ли оттук нататък да имат доверие на Ципрас. Вероятно е те да му дадат време до края на тази седмица да представи подробен план за реформи. До часове се очакваше правителството му да подаде молба за помощ от спасителния фонд на Еврозоната, Европейския механизъм за стабилност.

Вероятна е нова среща на върха в края на тази седмица, каза източникът. Тя би дала политическа благословия за евентуално споразумение, ако през идните дни институциите - Европейската комисия, Европейската централна банка, и Международният валутен фонд одобрят гръцките предложения.

По трънливия въпрос за нови дългови облекчения, за които Атина настоява, германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че всеки, който е чел договорите на ЕС, знае отписвания на дългове са забранени в Еврозоната. 

Белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд каза, че на днешната Еврогрупа всички били с чувство за спешност на ситуацията освен един - гръцкият им колега. Дейселблум съобщи, че в сряда финансовите министри ще имат телеконферентно заседание да обсъдят все още очакваното му предложение".

Световните агенции цитираха неназован гръцки представител да казва: "Някои твърдят, че сме нямали предложения...Дали наистина ние нямаме предложения, или те не харесват нашите предложения?"

Литовската президентка Далиа Грибаускайте се пошегува на влизане в срещата, че "с гръцкото правителство винаги е маняна" (исп. - утре).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване