07/08/15 06:32
(http://www.klassa.bg/)

Инвестиции от Катар в пристанището на Варна

 Една от възможностите за раздвижване на варненската икономика е развитието на варненското летище с подкрепата на инвестиции от Катар. Това обяви вчера в морската ни столица министърът на икономиката Божидар Лукарски.

 

Цел, по която министърът обеща да работи, е привличането на чуждестранни инвестиции към свободната индустриална зона на Варна. Това ще стане като се осигури по-приветлива инфраструктура, както и рекламирането, чрез различни кампании на държавните структури.

 

Лукарски коментира, че заради липсата на модерни съоръжения големите кораби се насочват към Констанца. Според него решението му може стане със  създаването на консорциум между частни и държавни дружества. Има и разработен проект на холандска фирма за интермадолен терминал, който също отлежава. “Държавата липсва и по отношение на кораборемонта. Няма банкови гаранции и други механизми, като кредитно-финансовите регулатори, каквито европейските страни прилагат”, коментираха още морските люде. За пример те дадоха Гърция, която стимулира по всякакъв начин корабоплаването си. „Ще си взема бележка и ще направим крачки в следващите оперативни програми да допуснем участието на малки и средни предприятия в морския бизнес”, ангажира се министър Лукарски.

 

Малко сме забравили, че България е на море и има морска столица. Забравили сме морската икономика като цяло, икономиката, която е свързана с транспорт и морска логистика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване