07/08/15 06:45
(http://www.klassa.bg/)

Комунист №1 на Виетнам в Белия дом

 Президентът на САЩ Барак Обама се очакваше вчера да приеме в Овалния кабинет Нгуен Фу Тронг, генерален секретар на виетнамската комунистическа партия. Според специалисти става дума за извънреден жест към неизбран ръководител от страна с еднопартийна система. Редица конгресмени изразиха несъгласието си с действията на президента.

 

Тронг е първият генерален секретар на виетнамската комунистическа партия, който посещава САЩ и ще бъде приет в Белия дом, отбелязва АП. Бившият президент Бил Клинтън нормализира отношенията с Виетнам и през 2000 г. направи историческо посещение в азиатската страна.

 

Администрацията на Обама, която все повече концентрира външната политика на Вашингтон върху Азия, има ясно намерение да засили връзките си с Ханой.

 

По време на разговорите се очаква да бъдат обсъдени както повишаване равнището на дипломатическите отношения между двете страни, така и въпросът за евентуално частично вдигане на ембаргото за износ на американско оръжие за Виетнам. През октомври Вашингтон обяви частични стъпки в тази посока и даде разрешение за износ на оборудване за ВМС на Ханой.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване