07/08/15 06:40
(http://www.klassa.bg/)

Оланд към Ципрас: Помогни ми, за да ти помогна!

 Френското сп. “Нувел обсерватьор” вчера помести разкрития за телефонен разговор между френския президент Франсоа Оланд и гръцкия премиер Алексис Ципрас, в който авторът на публикацията извежда в заглавие думите, казани от Оланд на Ципрас: “Помогни ми, за да ти помогна”, съобщава електронното издание на гръцкия в. “Имерисия”.

 

Разговорът

 

се е състоял

 

миналата неделя

 

и на него Ципрас е поел пред Оланд ангажимент за оставката на финансовия си министър Янис Варуфакис.

 

Двамата са разговаряли малко след победата с “не” на референдума, като Ципрас се е обадил на Оланд. Френският президент бил първият европейски лидер, който в този момент се е обадил на лидера на партията СИРИЗА.

 

Разговорът започнал на английски. Ципрас казал, че иска Гърция да остане в Европа и в еврозоната, като Оланд го успокоил, че не бива да има никакво съмнение за това. Тогава Ципрас уверил Оланд, че предстои оставката на Варуфакис и действително няколко часа по-късно тя бе факт.

 

Оланд предупредил събеседника си, като казал: “Алексис, искам да продължим разговора на френски, за да съм ясен и за да може нещата между нас да са ясни. Времето свършва, всеки ден е от значение, оттук насетне се пада на теб да направиш предложения.

 

Топката е в твоето поле

 

 Трябва да знаеш, че много европейски държави са възприели идеята Гърция да напусне еврозоната. Ако искаш преговори сега, трябва да го направиш и това да стане на твърда основа. Готов съм да ти помогна, но и ти трябва да ми помогнеш”, казал Оланд, а гръцкият премиер обещал, че много скоро ще представи своите предложения на кредиторите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване