07/08/15 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Развяха руски знамена вместо наши за Плевнелиев в Киев

 Грандиозен протоколен гаф съпътства двудневната визита на президента Росен Плевнелиев в Украйна, която започна вчера. В навечерието на посещението на българския държавен глава властите в Киев украсиха улиците на града с български и украински знамена. Заради недоглеждане обаче на отделни места вместо родния трибагреник, бил сложен руския. За това сигнализира във Фейсбук депутатът от Върховната рада Дмитро Линко, като пусна и снимки за доказателство. В отговор на поста му, други жители на Киев посочиха, че грешката не е единична, а повсеместна.

 

С това обаче скандалите покрай знамената не приключиха. По-късно вчера ТАСС съобщи, че неизвестни лица са разкъсали около 15 български флага в нощта срещу 7 юли в центъра на Киев. Местните власти поднесли своите извинения за това на българския народ, както и на ръководството на страната. В Украйна били убедени, че вандалите помислили нашия флаг за руския и затова го осквернили.

 

„България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Анексирането на Крим и Севастопол е в нарушение на международното право и България не признава този незаконен акт. Не признава и резултатите от референдумите. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа”, заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата с украинския си колега Петро Порошенко. По думите му изходът от кризата в Донбас минава през изпълнението на Минските споразумения. По време на разговорите на четири очи Плевнелиев и Порошенко са се договорили полетите между София и Киев да бъдат подновени.

 

Държавният глава на Украйна е заръчал да бъдат проучени възможностите за откриване на авиовръзка между двете страни.

 

„Всяка държава трябва да има правото да търси диференцирани източници. Не сме против Русия, а против това газът да се използва като лост за влияние”, коментира след срещата президентът Росен Плевнелиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване