07/08/15 06:53
(http://www.klassa.bg/)

Фирми без дейност точили милиони от КТБ

 Фирми без никаква стопанска дейност и приходи са получавали щедро финансиране от фалираната КТБ. Това са само част от констатациите на депутатите от парламентарната комисия за разследване на фалита на банката, които те са записали в своя доклад, съобщи вчера агенция ПИК. Документът бе внесен вчера в деловодството на НС малко преди 18 ч. До редакционното приключване на броя обаче той все още не бе публикуван на сайта на парламента поради огромния му обем.

 

По данни на медията сред най-фрапиращите случаи на които са се натъкнали народните представители по време на своето разследване са свързани с няколко фирми, които са били кредитирани от КТБ противно на всякаква търговска логика.

 

Една от компаниите е “Глобал агротрейд”. От анализа, направен от народни представители, става ясно, че дружеството няма приходи от стопанската си дейност и не е предоставяло информация към 30 юни 2014 г. Обяснението за това е промяна на обслужващата счетоводна фирма. Става ясно, че въпросното дружество е взело 5 огромни заема с брутна балансова стойност 42 531 000 лева към 30 септември миналата година. Дружеството няма оперативна дейност и няма учредени солидни обезпечения. Друга фирма, работила с КТБ - “Оптима интертрейд” АД, не е предоставяла информация за бизнес план на дружеството, както и финансови данни за 2014 г. Към 30 септември миналата година експозицията й е съставена от 2 кредита с обща стойност 35 млн. евро. Скандалното в случая е, че дружеството е учредено в месеца, в който е отпуснат заемът. Това означава липса на кредитна и бизнес история, както и информация за бъдещи договори и транзакции. Не са предоставени поддържащи документи, доказващи целевото усвояване на кредитите.

 

Трета компания, свързана с КТБ, е “Ареском” ЕООД. Тя е взела от банката на Цветан Василев 2 кредита на обща стойност 31 599 000 лева. Дружеството обаче е с липса на дейност, бизнес план и план за погасени рискове.  До късно вчера се очакваше докладът на комисията да бъде публикуван на страницата на парламента. Документът трябва да извади наяве и имената на кредитните милионери от КТБ, както и тези публични личности, които са имали преференциални влогове в банката. Докладът описва цялата схема на действие на банката и участниците в нея в близо 200 страници, като са приложени и множество документи, които комисията е получила от различни институции в хода на работа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване