07/08/15 11:27
(http://pik.bg)

Янаки Стоилов: Гърците се противопоставиха на неолибералната политика

Янаки Стоилов: Гърците се противопоставиха на неолибералната политика

Мнозинството от гръцките граждани реши да вземе съдбата на своята страна в собствените си ръце. Тези хора имаха силата да се противопоставят на налаганата дълги години неолиберална политика, на големите финансови институции и на европейската бюрокрация, която не държи сметка за действителните интереси на страните и за европейските граждани. Това заяви в парламентарна декларация от името на БСП зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов.

Нуждаем се от Европейски съюз, който да не бъде съюз на големите корпорации и финансови спекулативен капитал, а Европа, която съчетава усилията на държавите с институциите на Европейския съюз и дава възможност за просперитет, каза Стоилов. Според БСП резултатът от гръцкия референдум е постигнат при неимоверен натиск и масови манипулации, като социологическите агенции са се опитали тотално да манипулират резултатите.

Натискът продължава и днес, включително у нас, каза Стоилов и цитира заглавия от медиите, които говорят за "трагедията в Гърция". Когато хората се произнасят, макар и в тежка ситуация, дали това е трагедия, попита Стоилов и даде за пример войната в Югославия. "Когато се водеше войната в Югославия, тогава същата телевизия ни информираше за събитията под надписа "кризата в Косово". Когато се убиват хора - това е криза, а когато гражданите се произнасят - това е "трагедия"", коментира Стоилов. Въпреки всичко хората в Гърция са изразили своето мнение, посочи той и обяви, че всички очакваме от страна на гръцкото правителство спешно да се търси отговорно решение на проблема.

"Сметките трябва да се плащат, но това трябва да бъде правено с оглед възможностите на хората", каза Янаки Стоилов. Малко преди него лидерът на ДПС Лютви Местан отправи остри критики към правителството на Алексис Ципрас и проведеният референдум, който според ДПС е бил популистки. Местан попита и какво би се случило, ако след време някое популистко българско правителство попита народът дали иска да връща заемът от 16 млрд. лева, изтеглен преди месеци.

В отговор Янаки Стоилов попита Местан защо смятат, че българските граждани няма да поставят въпроса дали тези, които подкрепят такива заеми, не трябва солидарно да ги платят след време. "Когато длъжностни лица подписват нещо и вземат решения в противоречие с националните интереси, някой трябва да носи отговорност", каза той. В контекста на очаквания референдум в България Стоилов каза, че пряката демокрация е необходима, но когато допринася гражданите да се включат в обществения живот, а не когато тя се използва като средство за ерозиране на институциите.

Като приветстваме усилията на много от народите на Европа да вземат съдбата си в собствените ръце, нека направим това в България, но така, че да не разрушим усилията за демократично развитие, а да използваме участието на гражданите към възстановяване на доверието в държавността и държавните институции, призова зам.-председателят на парламента и на БСП. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване