07/28/15 11:29
(http://www.dnevnik.bg/)

Бизнес климатът продължава да се влошава


Продължаващата несигурност стопи оптимизма на компаниите от търговията, строителството и услугите, който те демонстрираха през пролетта и въпреки очакваното активизиране на сезонните дейности с идването на лятото, бизнес климатът бележи спад и през юни, и през юли. 

След влошаване на показателя с 0.7 пункта през юни стрямо май този месец статистиката отчита още по-голям спад - с 1.8 пункта на месечна база. Компаниите от всички сектори се оплакват най-много от несигурната среда, изострената конкуренция и недостатъчното търсене. Затова и не планират повишение на цените. 

Строителството е единствената дейност, в която е отчетено подобрение, макар и с минималните 0.6 пункта. То се дължи изцяло на по-позитивните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията, но очакванията им за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. 

През юли най-силно се влошава бизнес средата за компаниите, които предлагат услуги - с 3.6 пункта. Мениджърите вече не очакват, че през следващите шест месеца състоянието на ръководените от тях компании ще се подобри, но се надяват поне да остане същото. Оценката им е, че търсенето на услуги няма да нарасне заради несигурната среда и силната конкуренция в бранша. 

В промишлеността спадът на показателя е с 2.9 пункта заради неблагоприятните прогнози за износа и вътрешното търсене, съответно за поръчките към доставчици и производствената активност през следващите месеци, а оттук - и за влошаване на състоянието на компаниите.  

В търговията на дребно понижението е само с 0.6 пункта заради очакванията на търговците м за по-добри продажби през следващите три месеца, макар че спрямо май оптимизмът им намалява.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване