07/28/15 20:04
(http://pik.bg)

Владимир Чуков: Атентатът в Суруч беше стратегически, но нямаше как да остане без последствия

Владимир Чуков: Атентатът в Суруч беше стратегически, но нямаше как да остане без последствия

Плановиците на Ислямска държава са си направили крива сметка за толкова силна реакция. Това каза за предаването “Нещо повече“ на БНР арабистът Владимир Чуков, който коментира обстановката в Близкия Изток, която рязко се промени след терористичния акт в Суруч вТурция:

"Атентатът в Суруч беше стратегически – Ислямска държава се опита да пренесе битката с кюрдите от Северна Сирия на територията на Южна Турция, а това е нещо, което очевидно нямаше как да остане без последствия.", поясни той.

Според Чуков, развитието на въпроса не е толкова във външнополитически аспект, колкото в вътрешнополитически аспект за самата Турция. Той припомни, че партията на Реджеп Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, загуби своето абсолютно мнозинство именно благодарение на възхода на кюрдите : "Кюрди има в Турция, кюрди има и в Ирак, но кюрди има и в Сирия – те по някакъв начин са свързани, особено турските и сирийските кюрди. И особено чрез Работническата партия на Кюрдистан, известна като ПКК, която е обявена за терористична организация."

Чуков подчерта разминаването , което се получава по отношение на кюрдите, между Турция и САЩ: "Има съществено разминаване между Анкара и Вашингтон – кюрдите са САЩ са най-способната армия, която може да разгроми терористите от Ислямска държава, докато за Турция - те са лошите. Има една много интересна ситуация – турските националисти са сезирали Върховния съд в страната, по силата на който искат да обявят прокюрдската партия за незаконна, а това е нещо, което ни връща в едни стари времена. "

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване