07/28/15 11:23
(http://pik.bg)

Кунева: Въпросът е доколко България е способна да направи работеща политика относно антикорупционните изследвания

Кунева: Въпросът е доколко България е способна да направи работеща политика относно антикорупционните изследвания

Изследвания относно антикорупционните политики има, ясна политика в европейски мащаб има, въпросът е в каква степен България може да направи от тези добри изследвания - политика, която работи. Не в лабораторни условия, не във всяко друго време, точно в България, точно сега и с тези възможности, които имаме. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси на Република България по време на кръгла маса на тема „Създаване на работещи антикорупционни политики в България: успешният опит на европейските страни” в Центъра за изследване на демокрацията, предаде „Фокус”.

Вицепремиерът Кунева посочи, че няма сфера, която да е толкова много анализирана, колкото борбата с корупцията и изтъкна огромното количество изследвания в тази област. По думите й хората, които анализират тези процеси, са на европейско и световно ниво. „Всякакви уговорки, че са необходими още изследвания просто не са верни", каза Меглена Кунева.

"По отношение на финансиране и ако щете по отношение на българското законодателство. Нека започнем да работим така, че да имаме резултатите”, заяви Кунева. Тя изтъкна, че в България не можем да си позволим лукса да отлагаме и да се оправдаваме. „Тези две неща трябва да бъдат забравени в решенията, политическия живот и решенията , които ще вземем. Тази добра английска пословица, че перфектното понякога е враг на доброто, може би ще ни послужи да бъдем практични и да имаме резултати.

Той може да не е идеален днес, но утре да ни даде възможност да имаме платформа. И на мен ми се иска веднага да достигнем звездите, особено европейските, но за това трябва много труд", посочи Кунева. "Въпросът не е само само с каква законова система боравим, а и до каква степен сме подкрепяни в общественото мнение. Това е средата, в която антикорупционното законодателство трябва да се случи.

През годините толкова много пъти сме започвали и толкова много се очаква категоричен резултат. Доверието, че институциите могат да представят такъв резултат, не е високо. Обрасло е със съмнения. Това е сериозно препятствие, което трябва да се преодолее", посочи още Меглена Кунева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване