07/28/15 08:38
(http://www.klassa.bg/)

Първан Симеонов, политолог: БСП изглежда немощна, а можеше да се представи за спасител на реформата

На местния вот ГЕРБ ще спечели в големите областни градове, а и в други

- Каква е цената на съгласието между ДПС и Реформаторския блок за съдебната реформа, г-н Симеонов?

- Висока за Реформаторския блок и ГЕРБ, изгодна за ДПС. Защото ГЕРБ и РБ ще бъдат обвинявани в зависимост от ДПС, а ДПС взе своето. В създалата се ситуация ми идва малко самохвалство, защото случилото се е точно в рамките на онова, което анализите на “Галъп интернешънъл” и на института “Иван Хаджийски” предвиждаха от месеци насам.

Преди време си бях позволил да говоря и пиша пред ваши колеги, че ще имаме тактически успех на реформата и стратегическо надмощие на статуквото; че ще се намери компромисно решение; че западният натиск за реформи е силен, но по-силният западен натиск все пак е за стабилност в страната (с оглед на тежките развития около нас), така че и да има реформа, тя няма да е свързана с радикални движения и разклащане на правителството; че

Борисов ще се

помъчи да

застане и на

двете страни

едновременно

Всичко това беше очаквано, случи се и сме го говорили много пъти. ДПС продължава линията си от година насам - свали правителството на Орешарски и се долепи като неприятен, но май неизбежен партньор в ключовите гласувания на това правителство. Не забравяйте: ДПС даде 600 дни толеранс на този кабинет, ДПС никога досега не се сби с ГЕРБ, а се бие предимно с Патриотичния фронт.

- ДПС е склонило на квотите от проекта на РБ, реформаторите са направили крачка назад за тайното гласуване и за мандата на ВСС. И всичко това е постигнато за 15 минути! Какъв е залогът?

- Явно стана сериозна многостранна сделка. Първо ДПС получи своето по отношение на съдебната система, в която се смята, че има влияние. Второ, ДПС получи и практическо обезсилване на референдума (пътьом). Този референдум можеше да поразбърка картите в обществото в ущърб на ДПС. Президентът пък не каза нищо по темата за референдума, а за разправията по съдебната реформа каза някакви много общи неща. Президентът някак

подкрепи

реформата с

половин уста

- с късни прессъобщения. Това събужда подозрението, че и той нещо получава. Един президент обикновено мисли за следващ мандат, а в България се смята, че тези мандати минават през ДПС. А и президентът знае, че повечето от участващите в референдума така и така ще гласуват с “да” и Плевнелиев ще вземе червени точки, макар че референдумът най-вероятно няма да събере нужната активност.

В тази ситуация Реформаторският блок рискуваше да остане без нищо - без авторство върху реформата. Нещо повече, анонсите на Радан Кънев с половин уста, че ще преосмисли мястото си в това управление, застрашаваха дори целостта на блока - защото съвсем не е сигурно, че ако ДСБ тръгнат да напускат, “Движение България на гражданите” или СДС ще ги последва. В тази ситуация реформаторите нямаше какво друго да направят.

- Каква по същество ще е изгодата от старта на съдебната реформа през есента?

- Все пак с малки стъпки се върви в посоката, която Западът ни предписва.

Върви се към

прочистване на

рибата откъм

главата,

към отвоюване на малко власт от статуквото, към повече независимост в решенията на съдиите.

Но няма какво да се лъжем: за мнозина наложилата се алтернативна теза за съдебна реформа е много по-разбираема - чисто и просто бързи процеси, а не колегии, явни вотове, съкратени мандати. Под съдебна реформа публиката се надява да види нещо като в Румъния. И това не е учудващо - темата за съдебната реформа е експертна и тежка.

Но факт е, че институциите на съдебната система са най-неодобряваните у нас. Ако накарате хората да дадат положителна или отрицателна, близо 70% трайно дават отрицателна оценка. Така че всякаква реформа е добре дошла.

- Какво е разпределението на силите в навечерието на местния вот?

- Ако утре има парламентарни избори, формулата е 5+2. Пет сигурни със съотношение между ГЕРБ и БСП горе-долу като на последните парламентарни избори. И две с реалистични шансове - “Атака” и АБВ, като при “Атака” шансовете изглеждат по-реалистични.

- Анализатори твърдят, че БСП е немощна и ще губи?

- Това не е новина. Мисля си, че БСП изглежда немощна и по една друга причина - някак си тя не застава в достатъчно ярка опозиция. Не знам дали това не се дължи и на надеждата им скоро да управляват заедно с ГЕРБ. Тази надежда е жива поне сред част от тях, а и Борисов едва ли изключва такъв вариант. Но дори и в тази посока БСП не върви ярко. Ето например можеха да си подадат ръка с ГЕРБ за съдебната реформа и щяха да направят две неща: да елиминират ДПС от разговора и да представят себе си за спасители на реформата. Тогава БСП можеше да говори за исторически компромиси (което сега прави РБ) и да зарадва своите привърженици с

“натриване на

носа” на ДПС

Но нещата невинаги са прости. Впрочем хубавото е, че с такива политически пазарлъци се разделяме и с част от наивността си в политиката. Мисля, че протестните среди го усещат най-ясно. Дори пиха противоречиво кафе с Местан. Протестите свършиха някои много красиви и полезни неща. Но политическите механизми са много по-сложни.

- Как ще се представи ГЕРБ?

- Ако питате за местните избори, ще се представи стабилно. Местната власт е гръбнакът на ГЕРБ.

- В кои градове ще спечели?

- Вероятно в основните областни градове - както се и очаква. И в много други градове, разбира се.

- Не работи ли против управляващата коалиция, че на места РБ ще издигне свои кандидати, които ще си съперничат с ГЕРБ?

- Обществото ни вече посвикна с това, че отношенията вътре в самата коалиция са конкурентни. А и в такава ситуация не е само Реформаторският блок, а и Патриотичният фронт. Патриотите явно не се “износват” от позицията си в близост до властта, а и видимо намалиха скандалите. Това ги прави - дори изненадващо - едно от най-стабилно изглеждащите неща на фона на управляващата коалиция. Ако те съумеят да запазят този дух, могат да имат чувствително представяне на местните избори.

- Какви са поуките от краха на новата левица в южната ни съседка? Гасне ли лявото?

- Не, не гасне. А и не бих казал, че това е крах. Раздяла с илюзиите и победа над популизма - да, но не и чак крах...

Човек остава с впечатлението, че политическият климат в Европа се поляризира - от радикално десни предизвикателства в редица страни до радикално леви - в Гърция, Испания. Във Великобритания победи критична към ЕС визия, в Полша дойде президент от националноконсервативна сила. Добавете центробежните сили в страни като Унгария, геополитическите драми, в които Европа е заложник и дори губещ, бежанския натиск... Питате за лявото - да, то има много да мисли върху идентичността си в новата ситуация.

Но повече има да мисли за идентичността си самата Европа. Все по-отчетливо личи, че тя няма единна позиция и посока. И това явно е проблем, а не многообразие.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване