07/28/15 15:48
(http://www.dnevnik.bg/)

Референдумът ще е само за електронното дистанционно гласуване (допълнена)


Референдумът заедно с местните избори на 25 октомври ще е само по въпроса за въвеждане на електронно дистанционно гласуване.

Депутатите бламираха президента Росен Плевнелиев и отхвърлиха предложенията му за допитване за мажоритарен избор на част от депутатите и за задължително гласуване. Предстои парламентът да се произнесе изцяло по предложението на държавния глава. От БСП обаче поискаха почивка преди гласуването.

Въпросът на държавния глава за електронното гласуване получи подкрепата на 147 (от всички политически сили без БСП и Патриотичния фронт), 36 бяха против, а 14 се въздържаха. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт поиска прегласуване, на което въпроса подкрепиха 146 депутати (отново всички без БСП и ПФ), 40 бяха "против" и 10 се въздържаха.

Въпросът на президента за задължително гласуване първоначално получи подкрепата на 98 депутати (ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок), 58 бяха "против", а 25 се въздържаха. Филип Попов от БСП поиска прегласуване, в което само 80 депутати бяха "за", 59 гласуваха "против" и 25 се въздържаха. И на практика 5 гласа не стигнаха парламентът да подкрепи въпроса на държавния глава.

Само ГЕРБ и АБВ пък подкрепиха предложението на Плевнелиев на референдума да се пита за мажоритарен избор на част от депутатите. Предложението на ДПС за мажоритарен избор на всички 240 депутати беше отхвърлено с 43 гласа "за", 78 "против" и 42 "въздържал се". Предложението на Реформаторския блок мажоритарният избор да се засили с преференциалния вот получи подкрепата само на 27 депутати, 26 бяха против, а 106 се въздържаха.

"Атака" не участва в нито едно от гласуванията.

Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов напомни на депутатите, че "този референдум не е инициатива на президента", а за него са събрани подписите на над 570 000 граждани. Президентът се съобрази с въпросите, които бяха зададени в подписката, каза Цветанов, но всъщност инициативата на държавния глава през 2014 г. предхождаше действията на инициативния комитет начело с Георги Близташки, който се наложи да събира подписи, тъй като миналия парламент отхвърли искането на държавния глава. "Защо трябва днес да коригираме текстове, зад които стоят 570 хиляди гласа? Не е наше право и не е морално", заяви Цветанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване