07/28/15 15:40
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторите предлагат максимум 9000 лева заплата за шефа на БНБ


Реформаторският блок ще внесе промяна в Закона за Българската народна банка (БНБ) за намаляване на заплатите на гуверньора и подуправителите, научи "Дневник" от депутати.

Идеята е възнаграждението на шефа на централната банка да бъде 95% от заплатата на председателя на Народното събрание, което е около 4500 лева, с възможност за още толкова допълнително материално стимулиране на месец. Това означава общо около 9000 лева на месец. За подуправителите се предлага същата формула минус 10%.

По време на избора на нов шеф преди няколко седмици отцепникът от Патриотичния фронт Велизар Енчев обяви от парламентарната трибуна, че заплатата на управителя на БНБ е 45 000 лева. До момента няма официално потвърждение, че размерът е толкова, но от Реформаторския блок имали данни за достоверността на тази информация. И Енчев също лансира предложение за намаляването на заплатите в централната банка.

През ноември миналата година неправителствената организация "Институт за модерна политика" (ИМП) отправи питане за заплатите на управителя, подуправителите, главния одитор, главния секретар и директорите на дирекции  чрез бланка по Закона за достъп до информация, но получи отказ.

Според информацията на "Дневник" ГЕРБ още не са отговорили на коалиционните си партньори дали ще подкрепят предложението за намаляването на заплатите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване