07/28/15 08:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия ще наложи вето на резолюцията за малайзийския самолет, свален в Украйна


Русия най-вероятно наложи вето при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на внесения от Малайзия проект за резолюция за сваления в Украйна малайзийски пътнически самолет, съобщи руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

"Ние ще гласуваме против. В това за мен няма съмнение. Ако резолюцията събере девет или повече гласове, то ще има вето", каза Чуркин. Той изрази съжаление, че резолюцията вероятно ще събере такава подкрепа.

Гласуването е насрочено за сряда вечерта българско време, припомня БТА.

Чуркин изрази надежда, че преди това резолюцията изобщо ще бъде оттеглена. Той определи проекта като "явен опит за създаване на още едно огнище на конфронтация, който би могъл да има много много големи последствия за международните отношения".

Пътнически самолет "Боинг 777" на малайзийската авиокомпания "Малейша еърлайнс", пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален в района на конфликта в Източна Украйна на 17 юли миналата година. Всички 298 души на борда, повечето от които холандци, загинаха. Разследването за установяване на причините за трагедията продължава.

Проектът за резолюцията, внесен от Малайзия, която го е изготвила заедно с Австралия, Белгия, Холандия и Украйна, предвижда създаване на международен трибунал за съдене на отговорните за свалянето на самолета. Текстът се позовава на Глава седма от Устава на ООН, която предвижда възможността за налагане на санкции и употреба на сила.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване