07/28/15 21:37
(http://www.klassa.bg/)

САЩ имат пръст в бежанското цунами в Европа, да поемат част от удара му

България изгражда стена срещу бежанците от Турция. Турция изгражда стена срещу Сирия. Гърция и тя построи стена. Безкрайни разправии тресат Европа кой колко бежанци да поеме. Никой не ги иска, но не смее да го каже на глас. Защото всички знаем, че емигрант не се става от добро, а за добро.

Стените стават все повече и по-високи. Какво се случи с нашия толкова "отворен" свят? Или пак искаме да си го "затворим"? Тези, които са добре, ще си продължават добруването, онези, които са зле, няма да има къде да отидат на по-добро място. Само че това не е решението, защото рано или късно, стените ще бъдат срутени. Вече сме го гледали този филм.

Вълната от емиграция, която залива Европа, се засили особено много след вълната от "революции" по южното Средиземноморие, ожесточаването на близкоизточните конфликти, след насилствената демократизация и модернизация на някои страни като Ирак, например.

Но т. нар. западен свят, който водеше процесите, не си даде сметка, че само с бомби и санкции, няма да "цивилизова" незападния свят. Или пък точно такава му е била сметката. Вместо да инвестира и помага, Западът играеше политически и военни игри. Тогава се надигна цунамито от бежанци, изпаднали в дива мизерия или подгонени като кучета от свои и чужди, наранени, оскърбени, ограбени, търсещи късче надежда, подслон, храна, училище, дом. Започна голямото преселение към "обетованата земя", където се живее добре – към Запада. Най-близо на запад е Европа. И приливната вълна я заля.

Европа е твърде малка, твърде пострадала от кризи, от спасителни операции, от демографска криза, от безработица, а и от безпътица. Европа не може сама да устои на натиска, колкото и стени да построи. Вече се чуват гласове в самото сърце на Съюза да отпадне безвизовия достъп до най-богатите страни, което си е равносилно на нови паспортни "стени".

Доста по-назапад от надигналото се цунами са САЩ. Те много добре знаят какво е емигрантски натиск. САЩ и Европа, пък и всички разбираме, че докато има толкова драстични социални неравенства по географски признак, ще има емигрантски вълни.

Тогава остава един въпрос: защо вместо да се инвестира във военни операции, в оръжие, в армия, в санкции, в стени, не се вложиха същите средства в помощ на икономическото развитие и повишаване на социалния статус на хората в държавите, които по нашите разбирания са изостанали, защото не са като нас. Някой може ли да каже колко пари са изхарчени, за да се предизвика емигрантското пришествие от Изток на Запад? И някой може ли да изчисли, ако тези пари бяха вложени само в училища и в болници, дали щяхме да почнем пак да строим стени.

Веднъж почнало обаче пришествието трудно може да бъде овладяно. Но пък ако САЩ са демократично, солидарно с Европа общество, не е ли в реда на нещата и те да поемат от ударите на емигрантското бедствие. Може да са през океана, но икономически могат да протегнат ръка на стария континент, пък и да укротят игрите на огън в далечните и удобни за тях самите дестинации. САЩ имат пръст в бежанското цунами, нека да поемат част от удара му. Дали някой има смелостта да го поиска.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване