07/28/15 18:15
(http://pik.bg)

Цацаров: Не приемаме тезата, че уредбата на прокурорските правомощия в Закона за съдебната власт са в противоречие с Конституцията

Цацаров: Не приемаме тезата, че уредбата на прокурорските правомощия в Закона за съдебната власт са в противоречие с Конституцията

Не приемаме тезата, че уредбата на прокурорските правомощия в Закона за съдебната власт са в противоречие с Конституцията, както е записано в мотивите на законопроекта. Това каза по време на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.

„Не приемаме тезата, че чл. 127 от Конституцията изисква да бъдат сведени до минимум правомощията на Прокуратурата извън наказателното производство. Не такъв е разумът на конституционния законодател”, каза той и добави, че авторите на проекта са пропуснали, че конституционната уредба предвижда правомощия на прокуратурата в 6 отделни пункта, от които само три за свързани с наказателното производство. 

„Отмяната на чл. 145 от ЗСВ – лишаването на Прокуратурата от правомощията свързани с предварителни проверки, като цяло е решение, което не просто е необосновано, то е тотално несъгласувано с НПК”, заяви Сотир Цацаров. Според него такова решение е възможно само, ако бъде в синхрон с промяна на философията или начинът на започване на наказателното производство. По думите му, отмяната на този закон, без кореспондиращи промени в НПК води до две неблагоприятни алтернативи.

„Първата е или отказ от образуване на наказателно производство, поради липса на достатъчно данни. Втората е незаконосъобразно образуване на досъдебно производство в нарушение на НПК”, категоричен бе Сотир Цацаров. Той обясни, че и в двата случая ще бъдат накърнени правата на гражданите, броят на досъдебните производства ще нарасне и исковете срещу Прокуратурата. „Проектът не разписва никакви правила с децентрализацията на Прокуратурата, независимо от това,че препоръката на ЕК в последния мониторингов доклад е да бъдат възпроизведени точно тези предложения на българската Прокуратура от ноември 2014 г.”, каза още той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване