08/15/15 08:30
(http://www.klassa.bg/)

Украйна - предчувствие за война

Ескалацията на конфликта в Източна Украйна и предреченото от председателя на Държавната дума Сергей Наришкин есенно изостряне на обстановката в цял свят подготвят обществената почва, че усилията да се предотвратят нови мащабни бойни действия в Донбас ще ударят на камък.

Предчувствие за война формира стила в поведението и на украинските, и на руските лидери, и на ръководствата в Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР). Естествено никой не вярва да избухне трета световна война. При все че Москва се опитва май чрез Наришкин да внуши мисълта за подобно развитие.

Нито война, нито мир Ситуацията в Източна Украйна изглежда е в задънена улица. От една страна, все още са в сила споразуменията от Минск, с които самопровъзгласените “републики” и официален Киев се ангажираха мирно да уредят конфликта. От друга страна, тези споразумения никога не бяха спазвани. Мирният план изобщо не бе осъществен. Войната продължава, загиват хора.

През септември се очаква Върховната рада да промени украинската конституция с оглед на децентрализация на властта, включително в Донбас. Да припомним, че това бе сред основните искания на Запада към Киев.

Порошенко и екипът му на свой ред очакват от самопровъзгласените ДНР и ЛНР - по-точно от Владимир Путин, спиране на огъня, затваряне на украинско-руската граница и местни избори в териториите под контрола на бунтовниците. Сегашното изостряне в Донбас явно цели тъкмо да провали всички тези договорености.

В Донбас първа цигулка все още свири Русия и лично Владимир Путин. Да, стопанинът на Кремъл всеки път подчертава, че войната в ДНР и ЛНР е вътрешна работа на Украйна и нищо повече. Но кой ли вярва още, че говори искрено - нито Съветът за сигурност на ООН, нито експертите, разследващи катастрофата с малайзийския боинг, нито лидерите на страните от ЕС и на САЩ.

Кой няма интерес от мир в Донбас В момента три големи групи са заинтересовани войната да продължи. Първата е ръководството на руската държава. Втората включва лидерите на самопровъзгласените ДНР-ЛНР и въоръжените бойци, изживяващи се през войната като висша каста в двете псевдорепублики. Третата - представители на Украйна, съзрели в противопоставянето шанс да печелят от контрабанда и контрол върху движението на стоки и хора.

Войната в Източна Украйна бе и си остава твърде важен лост, чрез който Москва влияе върху Киев. Първо, военният конфликт - макар замразен, спъва напредването на Украйна към НАТО и ЕС.

Второ, за Путин Донбас е обект на пазарлък със САЩ и Европа. Играта на Владимир Владимирович в Източна и Южна Украйна отдавна е минала всички мислими и немислими граници. Руският президент играе ва банк. Вече не би могъл лесно да се отстрани от военния конфликт в Донбас, тъй че се опитва да изстиска максималното от ситуацията.

Всъщност Порошенко и Путин биха могли твърде бързо да смажат и управниците в ДНР и ЛНР, и украинските “бизнесмени”, открили във войната добър повод за забогатяване. Стига да пожелаят. За война ще потрябват нови финансови ресурси, а за мир - политическа воля от страна на двамата държавни ръководители.

Трета световна? Очакванията за подновяване на бойните действия в Донбас пораждат цял куп догадки. Основният въпрос звучи навярно твърде песимистично: може ли военният конфликт в Източна Украйна да прерасне в трета световна война? Евросъюзът и ОССЕ призоваха всяка от страните в източноукраинския конфликт добросъвестно да изпълни минските споразумения и отбелязаха, че отцепниците все по-често атакуват позиции на украинските войски (11.08.2015 г.).

Военни експерти в Киев твърдят, че Русия още не е употребила срещу Украйна целия си боен арсенал. Според тях, прерасне ли донбаският конфликт в мощни военни действия между двете страни, украинската армия зле ще си изпати. За същото намеква и Сергей Наришкин - тези враждебни действия ще засегнат според него целия свят.

Може да се приемат по различен начин думите на Наришкин, правещ паралели между събитията в навечерието на двете световни войни и днешната ситуация в света. Председателят на Думата може да бъде смятан за слаба политическа фигура в Русия или пък за безумец.

Очевидно е само едно: Наришкин не е разгласил своя лична прогноза за тазгодишната есен. Това е гледището на Кремъл за развитието на ситуацията в света. Целта е да отправи намек към САЩ и ЕС: трябва да се разберат някак с Москва, иначе просто няма начин да се избегне трета световна.

Руското ръководство плаши с непредвидимост, вече усетена на свой гръб кажи-речи от всички страни в съседство. Колко далеч е готов да стигне Кремъл този път? Днес никой не може да знае със сигурност.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване