08/18/15 23:12
(http://pik.bg)

Проучване: 70% от българите искат гърците да си платят

Проучване: 70% от българите искат гърците да си платят

Българското общество намира вина за гръцката криза на различни нива в Гърция и сред кредиторите й. Не личат изявени солидарни нагласи с Гърция. Ярка е нагласата, че съседката ни преди всичко трябва да плаща заемите си. За щастие, страховете, че гръцки сценарий е възможен у нас не са преобладаващи. Това са основните изводи от проучване по темата на "Галъп интернешънъл", проведено в периода 30 юли - 6 август 2015 г. сред 1010 души.

Споразумението между Гърция и кредиторите й явно е оставило българите с впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от ситуацията - близо 40 на сто от хората мислят така. 24% смятат, че печеливши са и двете страни, а 13 на сто твърдят, че са се облагодетелствали. У нас са на мода познатите стереотипи - 60% споделят мнението, че Гърция има проблеми, защото гърците не работят достатъчно. 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. Близо 70 на сто пък са съгласни и с твърдението, че онези, които са давали заеми, на Гърция, имат главната вина. 14% не са съгласни. Най-безусловно се приема твърдението, пише "Стандарт".

"Основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там". 75% от българите са съгласни, а само 9 на сто не са. Останалите се колебаят. Над 70 процента от запитаните са категорични, че дълговете на Гърция не би трябвало да се опрощават. 11% настояват за облекчение, а останалите се колебаят. Българите като цяло не са привърженици на опрощаване на дългове на Гърция и в по-голямата си част не показват солидарност с неволите на комшиите. В изследването през август бяха тествани още твърдения, които да покажат "сурово" или "великодушно" отношение към Гърция, както и елементи на съпричастност с гърците. Например, близо половината от запитаните отхвърлят твърдението "Прекалените икономии са вредни за Гърция", а малцинство от 21% казва "да". Това е още едно доказателство, че според българите Гърция трябва преди всичко да "стяга коланите".

Твърдото отношение на обществото у нас все пак не стига до крайности. Показват го мненията по твърдението "Гърция трябва да бъде оставена да фалира, защото не се съобразява с Европейския съюз". В отговорите личи закономерно объркване и те са поделени между "да", "не" и "не знам", но без но без да надделява "наказателно" отношение към Гърция. Въпреки че хората в по-голям дял намират, че гръцкото правителство е печелившо от сделката, то 43% смятат, че положението в Гърция в бъдеще ще се влошава, а 21 на сто - че ще се подобрява. Повече от две трети обаче признават, че не знаят. Прави впечатление, че хората с по-нисък образователен и материален

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване