08/26/15 06:06
(http://www.klassa.bg/)

Мафията разтурва по община на месец

 За почти четвърт век в Италия са разпуснати за заиграване с мафията 258 общински ръководства или долу-горе по едно всеки месец, пише в. „Република”. На мястото на уволнените местни управи държавата винаги е назначавала грижливо подбран екип от технократи начело със специален комисар най-често от службите за сигурност. Той властва обикновено до прочистването на общината от проникналата в нея Коза ностра и произвеждането на административни избори с цел формирането на нов и необвързан с организираната престъпност  ръководен орган.

 

Законът за разпускането на местните управи с дъх на мафия и поемането на управлението им от нарочен комисар е приет през 1991 г. след ужасна случка в калабрийския град Таурианова. Става дума за обезглавяването на сътрудничил на полицията член на местната организирана престъпност и последвалия на централния площад отстрел с пистолети от „колеги” на подхвърляната във въздуха глава на убития. Целта на приетия веднага след това от парламента нормативен акт предвижда разпускането на местните ръководства по нареждане на МВР и поемането на властта от негов човек. Като за да бъде предприета стъпката, е достатъчен убедителен сигнал за мафиотско присъствие в общините и не е нужно да  се чакат резултатите от бавните действия по решаването на проблема от прокуратурата и съда.  

 

Според статистиката на в. „Република” с 95 разкарани местни управи първенец е областта Кампаня и нейният главен град Неапол, където се шири прочутата Камора. Следва Калабрия, в която са уволнени 81 подвластни на Ндрангетата общински ръководства, и после идва ред на родината на мафията – Сицилия, с 64 предадени на комисари общини.

 

В коментар в. „Република“ подчертава, че за съжаление напоследък много често вместо за борба срещу мафията, законът от 1991 г. се използва за политическа разправа. Тоест притежаващата в даден момент изпълнителната власт в страната партия или коалиция нарочва за „просмукана” от Коза ностра община, управлявана от техни опоненти, и я разпуска.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване