08/28/15 07:01
(http://www.klassa.bg/)

Книгата на Гинес ЧУКНА 60

 Книга за световни рекорди на Гинес навърши 60 години, пише в. “Дейли мирър”.

 

Идеята за първото издание се ражда през 50-те години на миналия век, когато сър Хю Бийвър, изпълнителен директор на пивоварна “Гинес”, влиза в спор по време на лов коя е най-бързата птица за отстрел в Европа. Когато се оказва, че не може да намери информация в никой справочник, Бийвър поръчва на близнаците Норис и Рос Макуиртър да съставят книга с факти. Самата Книга на Гинес също е рекордьор - за шест десетилетия от нея са продадени над 134 милиона копия на 21 езика в над 100 страни по света.

 

За 60 години са вписани невероятен брой постижения, много от които са подобрени. Сред малкото неподобрени и до ден днешен рекорди е този за най-богат човек на планетата. През 1913 г. състоянието на предприемача Джон Д. Рокфелер се изчислява на около 185 милиона паунда - еквивалент на днешни 114,4 милиарда паунда.

 

Сред най-странните постижения, намерили място в Книгата на Гинес, са за най-тежки близнаци, най-тънка талия, най-дълги нокти. И трите рекорда са поставени от американци.

 

Днес спорният въпрос, довел до появата на Книгата на Гинес преди 60 години, вече има своя отговор - рекордът за най-бърза птица за отстрел в Европа си поделят две пернати, Среден нирец и Гага (вид патица), способни да развият максимална скорост до 105 километра в час.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване