08/30/15 09:59
(http://pik.bg)

Лекар: Главният проблем на новата наредба за специализация на лекарите е, че малките лечебни заведения нямат ресурс да си го позволят

Лекар: Главният проблем на новата наредба за специализация на лекарите е, че малките лечебни заведения нямат ресурс да си го позволят

Основният проблем на новата наредба за специализация на лекарите е в това, че малките лечебни заведения нямат ресурс да си го позволят. Това каза за „Фокус”д-р Христо Димитров, зам.-председател на Българския лекарски съюз – Велико Търново.

Той обясни, че според новите правила, всички специализиращи лекари трябва да бъдат назначени на щат в дадено лечебно заведение, като то поема разходите за това. По думите му, това ще създаде известни затруднения. „Проблемът при общата медицина, в случая е такъв, че съгласно наредбата, абсолютно всички специализиращи, независимо каква специалност са, трябва да бъдат назначени на щат в лечебно заведение със същия профил. Тоест казано на обикновен български лекарите, които искат да специализират обща медицина, трябва да са на щат в практика за първична медицинска помощ, каквито са нашите общопрактикуващи лекари”, допълни д-р Димитров.

Според него основният проблем идва от това, че тези малки лечебни заведения не разполагат с достатъчно средства за заплати и осигуровки на специализантите. „Става въпрос за лекари, които са сега завършили и тепърва трябва да придобият някаква специалност. Ако такъв лекар избере общата медицина, той трябва да бъде назначен на щат при мен,например. Реално практиките за първична помощ нямат необходимост от назначаване на допълнителен лекар. Тоест, назначавайки един такъв лекар, трябва да му намеря някаква работа, която не носи допълнителни доходи на лечебното заведение, а само загуби”, обясни още зам.-председателят на БЛС.

По груби сметки според него всяка болница трябва да отделя средно по около 1200-1300 лв. месечно, за един специализант. В същото време на обучаващия лекар се изплащат едва 60 лв. на месец, с които няма как да бъдат покрити разходите. „Освен това обучението включва модули в различни клинични бази на университетските болници като Хирургия, Вътрешни болест, Нервни болести и т.н., които също може би са предмет на отделно договаряне, тъй като и това не става много ясно от наредбата. Тоест ние имаме опасение, че съответният млад лекар трябва да сключи за този период от 2 или 3 месеца, колкото е обучителният модул, договор с лечебното заведение. За мен лично това звучи като доближаване до някакъв абсурд. Има много неясноти в това отношение”, каза още д-р Димитров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване