09/01/15 21:53
(http://pik.bg)

65 000 първолаци ще прекрачат прага на училище тази година

65 000 първолаци ще прекрачат прага на училище тази година

Прагът на училище тази година ще прекрачат около 65 000 първокласници, показват данни на просветното министерство.

Малчуганите, за които за първи път ще удари школският звънец, са с 2500 по-малко в сравнение с миналата година. По традиция най-много хлапета ще бъдат първи клас в София, а най-малко във Видин. В столицата броят на първокласниците ще е над 11 000, а в крайдунавския град едва около 670. В момента директорите на много от училищата набират персонал. В школата има недостиг на преподаватели по чужди езици и информационни технологии. Глад има също и за начални учители, които се занимават с децата между първи и четвърти клас.

Междувременно от агенцията по социално подпомагане обясниха, че семействата на 25 000 първокласници ще бъдат подпомогнати с пари. Данните показват, че с 10 на сто са намалели родителите на първолаци, желаещи еднократна помощ от 250 лева, за да подготвят детето си за училище. Близо 31 000 са подадените молби, като от тях 274 са с отказ, и все още се обработват над 5000 заявления.

Право на финансова помощ имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молбата е бил по-нисък или равен на 350 лева.

Този критерий за доходите не се изисква за малчугани с трайни увреждания, сираци или хлапета, настанени в приемни семейства. Молби за подпомагането се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес след записване на детето в първи клас и ще се приемат до 15 октомври.

Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище. Сумата за първолак е в размер на 250 лева от 2013 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване