09/01/15 21:05
(http://www.klassa.bg/)

За 365 дни до Марс

 Научен експеримент с продължителност една година, който цели да се имитират условията при полет до Марс, започна в Хаваи. Както оповестиха организаторите, за период от 365 дни шестима доброволци от САЩ, Франция и Германия ще живеят в пълна изолация от външния свят в

 

специален комплекс

 

на склона на спящия вулкан Мауна Лоа.

 

Международният екип от млади учени, избрани с конкурс за участие в този проект, включва трима мъже и три жени. Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън, която е експерт по почвознание и еколог от щата Монтана.

 

Заедно с нея на доброволно заточение са се обрекли физик, инженер, биолог, лекар-журналист и архитект, който мечтае да проектира постоянен жилищен комплекс на Марс.

 

Специалисти от НАСА и Хавайския университет разчитат експериментът да допринесе за подготовката на първия полет на човек до Червената планета, който американското космическо ведомство се надява да бъде осъществен през 30-те години на този век.

 

Експертите възнамеряват да изследват

 

медицински

 

и психични проблеми

 

с които може да се сблъска екипажът на кораб, отправил се на дълго пътешествие в далечния Космос.

 

За целта участниците в експеримента в Хаваи предстои да извършат достатъчно сложни научни изследвания, намирайки се под постоянно наблюдение. Доброволците ще бъдат следени с камери във вътрешността на комплекса и с датчици, прикрепени към телата им.

 

Двуетажното здание, което за една година ще бъде техен постоянен дом, се намира на височина 2600 метра над морското равнище. То е с форма на купол с височина 7 метра и с диаметър 12 метра. На първия етаж има изследователска лаборатория, а на втория - малки спални помещения.

 

Навън шестимата “затворници” ще могат да излизат веднъж седмично единствено в космически скафандри. Всяко тяхно движение ще е следено от камери и машини. Учени от НАСА ще следят

 

доколко групата успява да се сработи

 

Очаква се експериментът да даде нова информация за ефектите на изолацията над хората.

 

„Мисля, че единственото, което не може да се предотврати, са конфликтите в екипа. Все някога ще се случи по време на тези дълги мисии дори и с най-добрите хора”, коментира един от изследователите на НАСА - Ким Бинстед.

 

От 2013 г. това е четвъртият екип от доброволци, които се обричат на заточение в автономния комплекс в Хаваи. Първите две групи живяха там по 4 месеца, а третата - два пъти по-дълго. НАСА е изразходвала за тази програма 1,2 милиона долара.

 

За най-дълъг от всички подобни експерименти, свързани с полет до Червената планета, е смятан "Марс-500", извършен в Русия през 2010 - 2011 г. Тогава шестима доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай живяха в пълна изолация 520 денонощия - колкото ще отнеме предполагаем полет до Марс и обратно. Експериментът бе осъществен в Института за медико-биологични проблеми на РАН с участието на Европейската космическа агенция.

 

“Марс-500” започна на 3 юни 2010 г. в Института по медико-биологични проблеми край Москва. Шестима доброволци - мъже на възраст от 26 години до 38 години, бяха

 

затворени

 

в модули

 

които почти напълно възпроизвеждат космически полет, като се изключи микрогравитацията и радиацията. Това са Сухроб Камолов, Алексей Ситев и Александър Смолевски от Русия, Диего Урбина от Италия, Ван Юе от Китай и Ромен Шарл от Франция.

 

“Полетът” бе разделен на три етапа - 240-дневно виртуално пътуване до Марс, 30 дни на Червената планета и 240-дневно виртуално завръщане на Земята.

 

Най-интересната част за “марсонавтите” бяха “излизания” при симулация на марсиански терен, като при това трябваше да се справят с пълната липса на дневна светлина и чист въздух.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване