09/01/15 13:10
(http://pik.bg)

Лукарски за цените на горивата: Като десен политик не мисля, че държавата трябва да се намесва някъде, регулирайки цени

Лукарски за цените на горивата: Като десен политик не мисля, че държавата трябва да се намесва някъде, регулирайки цени

 Като десен политик не мисля, че държавата трябва да се намесва някъде, регулирайки цени. Това каза пред журналисти председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски във връзка с националния протест срещу високите цени на горивата и искането да се създаде орган, който да контролира цените. Това предаде "Фокус".

"Това беше възможно преди 10 ноември. Хората, които искат такова нещо, се връщат леко назад в мисленето. Регулирането на цените е подход от времето на централизираната пазарна икономика и не би довел до добро на пазара", заяви Лукарски. По думите му, начинът по който хипотетично може държавата да регулира цените е да следва примера в Австрия като има държавен дистрибутор на горивата, който да продава до цени, близки на производителите и по този начин да ги поддържа ниски.

"В България такова нещо няма и не е възможно. Няма как държавата да създаде орган и регулатор. По принцип и идеята на КЕВР като регулатор, е постепенно да се оттегля от регулаторните механизми на икономиката в началото на другата година", подчерта Лукарски. Той добави, че затова се създава и енергийна борса. "Централизираната икономика остана назад във времето преди 10 ноември", каза още Божидар Лукарски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване