09/01/15 11:13
(http://pik.bg)

Министър Ненчев: Отбранителната политика трябва да бъде реална, а не пожелателна

Министър Ненчев: Отбранителната политика трябва да бъде реална, а не пожелателна

Отбранителната политика трябва да бъде реална, а не пожелателна. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на откриването на новата учебна 2015-2016 година на Военната академия "Георги С. Раковски", предаде aгенция "Фокус".

Той изнесе лекция на тема "Съвременната среда за сигурност и предизвикателствата пред отбранителната сигурност. "Прегледах историята на военната академия и си помислих, че тя е образователен храм. Сега вярвам, че тя е храм на духовността”, посочи министърът.

Той добави, че 8 студенти от академията ще посетят от 22-25 септември Европейския парламент изцяло на разноските на МО.

„Отбранителната политика се измерва с качество, а не с декоративни намерения. Вярвам, че системата на военното образование ще изпълнят всичките си мисии", заяви Ненчев. По думите му, политическата воля е нужна за осигуряването на достатъчно ресурси за отбраната.

"Нужна ни е политическа воля, за да продължим процеса за скъсването с миналото. България е част от евроатлантическото семейство на свободните народи. НАТО ще помогне на всеки съюзник, който среща заплахи. България ще бъде и генератор на сигурност. Незаконната анексия на Крим и дестабилизацията на Украйна дадоха негативното си отражение на сигурността в Черноморския регион и Европа", допълни Ненчев. Той посочи, че недалеч от нас е и "Ислямска държава", която извършва неописуеми убийства.

"Тези убийци унищожават културно наследство и археологически обекти. Бежанците създават предпоставки за инфилтриране на лица, свързани с терористични или криминални организации. Безпрецедентният бежански поток крие рискове и за вътрешната ни сигурност. Време е за истинска европейска солидарност. Засега държавата ни е е достатъчно подготвена, за да се справи с хибридните заплахи. Наложително е да изработим концепция", каза още Николай Ненчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване