09/01/15 23:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин и Мадуро се събират в Китай, но Западът не изпрати лидери за парада


Руският президент Владимир Путин, колегата му от Венецуела Николас Мадуро и лидерът на Судан Омар Хасан ал Башир, който заради обвинения в геноцид не смее да стъпи извън Африка и Близкия изток. Държавните глави на Беларус, Южна Африка, Египет, Монголия и Вануату ще са сред лидерите на 30-те национални делегации, водени на най-високо равнище от президенти и премиери.

Южна Корея ще бъде представена от президентката Пак Гън Хе, тук ще е и генералният секретар на ООН - южнокореецът Бан Ки Мун.

Но няма да има нито един лидер от Запада или от Япония.

Така изглежда списъкът на представители на държавите, поканени да уважат необичайно амбициозното отбелязване в Пекин на 70-годишнината от края на Втората световна война. На 2 септември 1945 г. императорска Япония формално подписва капитулацията си на борда на американския военен кораб "Мисури". В четвъртък, 3 септември, Китай ще проведе зрелищен парад с 12 000 военни, над 500 единици техника, включително междуконтинентални ракети и близо 200 самолета.



На парада ще маршируват и представителни части на 17 държави, включително Русия, Сърбия, Куба, Пакистан, Камбоджа, Венецуела и Вануату. Военни делегации "на високо равнище" изпращат Франция, Полша и Южна Корея.

Подобен мащаб компартията демонстрира веднъж на 10 години, включително защото това не е най-големият празник на страната. На 3 септември се отбелязва Денят на победата на китайската народна съпротива срещу японската агресия и Световната антифашистка война. Китайската народна република се ражда 4 години по-късно след победата на комунистическата армия на Мао Цзедун над националистите на Чан Кай Ши.



С изключение на Русия, делегациите на ключовите съюзници във войната срещу Япония - САЩ, Великобритания, Франция и Австралия - са на ниско равнище. Париж и Рим са представени от външните си министри. Лондон изпрати бившия премиер Тони Блеър, Вашингтон ще бъде представен от посланик Макс Бокъс. Германия и Япония също ще присъстват с бивши лидери. Единственият държавен глава от Европейския съюз ще бъде чешкият президент Милош Земан.

Набива се на очи и отсъствието на Ким Чен Ун - наследник на известен борец с японците на Корейския полуостров и днес разчитащ в значителна степен на подкрепата от Пекин. Но той не е напускал страната си, откакто дойде на власт през 2011г. и изпраща член на Политбюро. Индийската делегация се води от бившия началник на Генералния щаб.



Западът се въздържа да демонстрира подкрепа за управление, което може да е начело на втората по големина икономика в света, но е еднопартийна автократична система, репресираща несъгласните с нея и действаща напоследък агресивно с претенции към спорни морски територии в района. Тонът на пропагандата през последните седмици придоби антияпонски измерения, които в западните столици също не искат да подкрепят по какъвто и да е начин на високо ниво.

Пекин не показва разочарование от всичко това и казва, че всяка държава сама определя на какво ниво да присъства в Пекин, а който пристигне, винаги е добре дошъл. Но е факт, че за пръв път Китай отбелязва с такъв размах края на войната и за пръв път кани на военен парад толкова много чуждестранни лидери.



Партийно издание за външна политика коментира, че присъствието на гостите "е знак за световното признание за дълго пренебрегвания китайски принос на азиатските фронтове по време на войната, както и за възходящият глобален статут на Китай".

Официално, Пекин казва, че парадът има единствено за цел да почете паметта и саможертвата на падналите, както и да демонстрира готовността на страната да брани мира.

Армията от 2.3 милиона души ще демонстрира какво е постигнала след две десетилетия на двуцифрен годишен ръст на разходите за отбрана до 145 млрд. долара - вторият по големина военен бюджет след този на САЩ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване