09/01/15 21:55
(http://www.klassa.bg/)

Русия влиза във войната в Близкия Изток?

 Според израелското издание Ynetnews в близките дни Русия започна военна операция срещу „Ислямска държава". Медията твърди, че във военната база край Дамаск пристига руски персонал - летци и техници, очакват се и руски самолети и хеликоптери, които ще се включат в бойните действия срещу крайните ислямисти.

Това коментира разследващия журналист Григор Лилов, цитирайки световни източници (виж ТУК). Като извор на новината се сочат дипломатически източници. Според тях Белият дом и Обама били в течение на руския план. Засега реакция от тях няма.

Няма официална реакция и от Кремъл, но някои руски медии коментират сензацията. Практически официозната RT се позова на неназован източник от Министерството на отбраната, според който: 

«Никакво предислоциране на руски бойни самолети в Сирия не се осъществява. Бойната авиация на Русия е базирана на постоянните си летища в районите на задачите си в съответствие с плана за подготовка на войските и ангажиментите по бойно дежурство" (виж ТУК)

Кадри Джамил опроверга новината пред руските медии (виж ТУК). До октомври 2013 той беше вицепремиер в сирийското правителство, но беше отстранен от Башар Асад заради "несанкционирана" среща в Женева с Робърт Форд - американски дипломат.

Сирийските военновъздушни сили са оборудвани с руски самолети. Но на 16 август се появиха съобщения, че шест много съвременни МиГ-31Е" заедно с летците им са прехвърлени в Базата край Дамаск. Последва половинчато опровержение, като "Рособоронекспорт" се позова и на на търговски договор с Дамаск от 2007 г., който обаче не бил изпълнен.

Днешната сензация идва след вчерашната - бойците на Ислямистка република са буквално на педя разстояние от сирийската столица и вчера дори обстреляха преградията й с минометен огън.

И съвпада с днешната - потушен опит за преврат в ръководството на ИДИЛ, при което са литнали над 120 глави. Т.е. някоя от големите международни сили, забъркани в коктейла "Ислямистка държава" е загубила позициите си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване