09/01/15 21:22
(http://www.klassa.bg/)

Смърт и кръв пред Върховната рада в Киев

 Митинг на протестиращите срещу поправките в конституцията на Украйна прерасна в сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. При това загина един полицай, а близо сто души са пострадали при избухналите безредици, като повечето от тях са служители на Националната гвардия. Част от тях са в тежко състояние. Преди това кметът на Киев заяви: “Разполагаме с информация, че

 

има загинали

 

Това са момчета, които осигуряват реда в Киев. Това са момчета от националната гвардия. Загинаха млади хора”, каза Виталий Кличко пред телевизия “112.Украина”. “За нас е важно да не се поддаваме на провокациите на политиканите, които, криейки се зад “борбата в името на Украйна” всъщност разрушават държавата. И цинично убиват украинските патриоти”, написа градоначалникът на страницата си във Фейсбук.

 

От рано сутринта в понеделник пред Върховната рада се събраха радикални националисти и скандираха против реформата, веейки знамена на радикалната националистическа партия „Свобода“. По обяд се чу силна експлозия. Според депутати по сградата на парламента е била хвърлена бойна граната. Гъст дим покри Площада на конституцията в центъра на Киев. Пострадалите, главно военнослужещи от Националната гвардия, викаха за помощ. Двама души са с опасност за живота, други са ранени в главите, очите, крайниците, съобщи “Нюзру”.

 

Преди това демонстрантите повалиха загражденията пред парламента и напираха към сградата. Те мятаха бутилки, камъни и димки по силите на реда, отнемаха им палките и щитовете. Полицаите отговаряха със сълзотворен газ и шумови гранати. Охраната успя да отцепи входа на парламента, но депутати и журналисти останаха блокирани вътре.

 

Реформата дава повече правомощия на местните и областните съвети, но

 

не предвижда специален статут

 

за територията, контролирана от проруските сепаратисти. Проектът разрешава създаването на така наречената “народна милиция”.

 

Размириците избухнаха, докато депутатите гласуваха конституционна реформа, която дава повече власт на проруските сепаратистки райони Донецк и Луганск. 265 от 368 народни представители подкрепиха поправките на първо четене. Вотът е в изпълнение на договорките от Минск.

 

По време на стълкновенията бяха арестувани около 30 души. В сблъсъците е пострадал и журналист на френско издание.

 

По-късно бе съобщено, че мъжът, хвърлил гранатата, е задържан, като у него е открита поне още една.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване