09/02/15 09:09
(http://pik.bg)

4000 пациенти с ревматологични заболявания остават без лечение

4000 пациенти с ревматологични заболявания остават без лечение

НЗОК оставя 4 хиляди пациенти с ревматологични заболявания без лечение заради нови критерии на Здравната каса. Това е престъпно погазване на правата на пациентите, алармират няколко организации за хора с равматологични заболявания.

Роза Чеглайска от Асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания обясни пред БНР,че няма разбиране от ръководството на касата за важността на отпадналите от финансиране медикаменти.

Целта на биологичната терапия при ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и псориатичен артрит е ранното включване на тези медикаменти, още в началото на заболяването. Това е целта - да се спре или поне да се забавят структурните увреждания. За пореден път не сме чути, запореден пъти ни смятат като хора „втора ръка".

От Асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания предлагат допълнителен контролен механизъм за средствата от Здравната каса, така че да не спира финансирането на необходимите медикаменти.

Очаква се днес парламентарната здравна комисия да гласува на второ четене законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения, внесен от Министерския съвет през юни.

Предстои да бъде обсъден и въпросът за създаване на здравна карта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване