09/02/15 21:28
(http://www.klassa.bg/)

Грациозните шии на лебедите вдъхновяват камери за дрони

 Лебедите са отлични летци. Грациозните птици по впечатляващ начин държат главите си неподвижни, докато телата им се “люлеят” във въздуха, пише Popular Science. Учени от Станфордския университет са провели изследване, което разкрива, че пойните лебеди са в състояние да поддържат главата си стабилна по време на полет, докато размахват мощните си криле във въздуха. При размах с дължина 2.5 метра това не е лесно. 
Тайната е в дългата, елегантна шия. Зад грациозния външен вид се крият 200 мускули и 20 прешлена. За сравнение, хората имат около 33 прешлена в цялото си тяло. 
Когато лебедът лети, тялото му се движи нагоре-надолу с ударите на крилете, но мускулно-скелетната структура на врата се приспособява автоматично, поддържайки главата напълно неподвижна. Резултатът е система за окачване, която смекчава иначе разтърсващото пътуване.
Откритието намира директно приложение в разработването на дрони. Изследователите вече конструират роботизирана версия на лебедовата шия. Тя ще позволи на дрони да заснемат стабилни кадри с камера, закрепена в края на механизъм, наподобяващ шия на лебед. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване