09/02/15 22:07
(http://www.klassa.bg/)

Зареждаме GSM-и от слънцето на улицата

 Соларна станция за зареждане на  мобилни телефони, таблети и лаптопи ще бъде показана за първи път в България по време на техническия панаир в Пловдив, съобщиха организаторите на изложението. Устройството, което използва слънчева енергия бързо навлезе по улиците на големите градове в Европа и САЩ, вече е достъпно и у нас. То е част от иновациите в специализираната изложба за енергетика и екология „Енеко“. С помощта на уличните зарядни станции, които могат да се монтират навсякъде, се осигурява безплатна енергия за мобилни устройства по всяко време на денонощието, уточняват от панаира. Фотоволтаични панели правят ток от слънцето и го съхраняват във вътрешна батерия, затова

 

не е нужно свързване чрез кабел към електромрежата

 

На същия принцип работят и сгъваемите електрически скутери със соларно зареждане, които ще представи компанията „Ноновин  технолоджи“ от Тайван. Портативният соларен панел може да се използват и на места, където няма станции на ток. Все още екологичното превозно средство, което съчетава удобствата на велосипед и мотопед е рядкост в България.

 

Нов метод за намаляване на енергийните разходи също ще бъде представен на панаира, който ще се проведе от 28 септември до 3 октомври. Очаква се няколко български  компании ще покажат камери и измервателна апаратура за термовизионни обследвания. Те действат като детектив, който по излъчваната температура

 

открива в сградите дефекти на изолацията

 

стените и конструкцията, течове на топлина и рискови точки за влага и мухъл.

 

За първи път ще бъде показан и своеобразен „банкомат за горива“, с чиято помощ клиентите могат да се обслужват сами на бензиностанциите. В електронното устройство се вкарва определена сума пари, а от колонката се зарежда гориво. Така отпада необходимостта да се назначава персонал в по-малки обекти и се свива тяхната издръжка.

 

Очаква се близо 50 000 посетители от страната и Европа да разгледат експозициите на изложители от над 35 държави в Международния панаир, съобщават организаторите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване