09/02/15 06:16
(http://www.klassa.bg/)

Компютърен алгоритъм създава нова картина на Винсент ван Гог или Пикасо за един час

 За даровитите художници създаването на шедьовър е кулминация на кариерата им, пише The Washignton Post. Години на практика, креативни търсения и стилови експерименти водят до раждането на нещо наистина оригинално и вечно. 
Разказват, че Пикасо приел да нарисува портрет на жена срещу баснословно заплащане. Физическият акт на рисуването отнел едва няколко минути и тя изразила недоволство пред художника. “Госпожо, това ми отне един цял живот”, отвърнал той.
Но ако досега великото изкуството е било задълбочен и всепроникващ процес, днес стилът на майсторите може да се имитира в рамките на минути. Германски изследователи са разработили компютърен алгоритъм, който създава изображения, “заемайки” стила на най-великите художници. Изследователите дават за пример картини, които наподобяват творби на Джоузеф Търнър, Винсент Ван Гог, Едуард Мунк, Пикасо и Василий Кандински. Всички изображения са направени за около час. След оптимизация на технологията, изображенията ще се произвеждат дори по-бързо. 
Алгоритъмът се базира на метода на дълбокото учене, който позволява на компютри да идентифицират и класифицират модели в огромни бази данни. Изчислителният процес наподобява начина на фукциониране на човешкия мозък. Учените създават новите изображения, като съчетават фотография, например на къщи, с друго изображение или творба на известен художник. След това се използва т.нар. конволюционна невронна мрежа за създаване на ново изображение, в което стилът на художника е приложен към фотографията. Очаква се статията за разработката да бъде публикувана в журнала Nature. Ръководител на проекта е Леон Гатис, докторант в Университета в Тюбинген, Германия. 
Ето го поредният пример за това как машините все по-добре възпроизвеждат и допълват човешките способности. Разбира се, машините нямат собствен стил. Те са в състояние само да копират съществуващи стилове. Истинската креативност е по-голямо предизвикателство, с което компютрите тепърва ще трябва да се справят, коментира The Washington Post.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване