09/02/15 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Костов изтръсква хазната с $42 млн. за фалкона

 След падането на Тато от власт остават едва два самолета „Ту” и един хеликоптер Ми-8. През есента на 1998 г. тогавашният транспортен министър Вилхелм Краус решава да обнови парка на отряда с машина за VIP полети. Премиерът Иван Костов набързо се съгласява, въпреки че само преди 2 години България е била на ръба на фалита.

 

Избран е свръхлуксозният френски Dassault Falcon 2000. Той може да превозва 9 - 12 души. Договорът е подписан в началото на 1999 г. и е на стойност $42 млн. Формално за самолета, който напоследък създава проблеми с незаключващия се колесник, парите идват от държавното дружество РВД. Но на практика са платени от отънялата държавна хазна. Докато бъде построен поръчаният Falcon 2000, на лизинг е взет друг френски бизнес джет - Falcon 50, припомня „Уебкафе”.

 

През 2003 г. е пенсиониран Ту-134 и започва драма по замяната на по-големия Ту-154, известен като „Куцото Ту”. Едва на 12 януари 2009 г. обаче е подписан договор между BH Air и Министерството на транспорта за два  Airbus A319.

 

Държавата изплаща лизинговите вноски на BH Air, а авиокомпанията погасява задължението си към Deutsche Bank. Стойността на сделката е $88,4 млн. и парите трябва да се върнат за пет години.

 

Двата самолета (с регистрации LZ-AOA и LZ-AOB) пристигат в България през май 2009 г. и са официално представени на 3 юни. В крайна сметка се стига до споразумението единият А-319 да бъде върнат на лизингодателя, а другият да остане в Авиоотряд 28.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване