09/02/15 22:22
(http://pik.bg)

Красимир Янков: Очакванията ми са през следващата година да има предсрочни парламентарни избори

Красимир Янков: Очакванията ми са през следващата година да има предсрочни парламентарни избори

Красимир Янков, народен представител от ПГ на „БСП-лява България”, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” заяви позиции по следните теми:

Очакванията му за предстоящата сесия на Народното събрание.

    Красимир Янков заяви, че най-важната задача пред БСП е бюджетът. Конкретното предложение е да се намали ДДС за детските стоки до 5%. Тази задача е в контекста на предизвикания от БСП дебат за ролята на институциите по отношение на демографската криза. „БСП-лява България” ще търси подкрепа и за това да се възстановява ДОД на хората с доходи до минималната работна заплата.Красимир Янков категорично подчерта, че парламентарната му група ще се противопоставя на подетата от управляващите съдебна реформа, защото за всички е ясно, че тя по същество е опит за овладяване на ВСС и не е свързана с конкретни предложения за подобряване на работата на съдебната система. Затова „БСП-лява България” ще внесе предложение за по-бърз съдебен процес по ГПК и НПК. „Обвиняват ви, че с отказа си да подкрепите конституционните промени сте допуснали ДПС отново да се включи във властта и да стане фактор?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че тези обвинения идват от страна на политици, които са направили компромис с избирателите си още в първия ден на Народното събрание. Той продължи, че БСП има ясна позиция и поведение и не е отстъпвала от тях. „Очакванията ми от новата парламентарна сесия са инициативата отново да се изземва от Реформаторския блок, ГЕРБ изтърва инициативата и позволи на Реформаторите да бъдат носителя на т.нар „реформа”. Провалът на здравата и съдебната реформа вече е ясен и отговорността ще бъде понесена и от ПП ГЕРБ!”, категоричен беше Красимир Янков. Той продължи, че фактът, че ДПС се е възползвала от разногласията в коалицията и се опитва да се представя като национално-отговорната партия, без която компромис не е възможен, не е проблем на БСП. В подкрепа на своите думи народният представител от „БСП-лява България” изтъкна акцията на държавата по отношение на това дали има картелно споразумение за цената на горивата. Според него от днешните дебати в Народното събрание е станало напълно ясно, че всъщност просто Реформаторският блок иска да овладее КЗК. С предложения от ГЕРБ законопроект за борба с корупцията по високите етажи на властта всъщност се цели сливането на работещи структури и поставянето начело на новата структура на човек, удобен на ГЕРБ. „Това не е ли трасиране на пътя към тоталитарно овладяване на всички възможни институции?”, попита Красимир Янков.Попитан как ще се противопоставят на тези тенденции той отговори, че очакванията му са, че сегашният парламент, по начина по който е съставен и с ясната заявка на повече политически партии да бъдат част от властта, няма как да издържи целия си мандат и в средата на следващата година ще има нови предсрочни избори. Красимир Янков добави, че е поел като своя кауза и оставката на Румяна Бъчварова, защото е нанесла големи щети на сектор „Сигурност”.

Предстоящите местни избори. Социологическите изследвания, според които преднината на ГЕРБ пред БСП продължава да е голяма.

   Красимир Янков заяви, че разочарованието от медийния продукт „Бойко Борисов – ГЕРБ” е дълъг процес и алтернативата трудно се припознава, когато няма медиен комфорт. На забележката на водещата, че всъщност от БСП нямат свой медиен продукт, който да представят, той отговори, че за да стигне до продукт, който предлага, БСП трябва да има самочувствието, че той ще стигне до българските граждани. Народният представител от „БСП-лява България” беше категоричен, че БСП е партията, която не е скъсала връзката с обикновения човек. По отношение на участието на БСП на самите местни избори Красимир Янков коментира, че механизмът на номинации в партията има и своите проблеми по места, но партията реагира достатъчно добре и се явява на местните избори с добри кандидати. Търсят се кандидатите, които приемат, че местното самоуправление е най-близо до проблемите на хората и трябва да има ангажимент по отношение на политики. „Какво ще смятате за победа и какво за загуба?”, попита водещата, събеседникът й отговори, че е убеден, че действащите кметове от БСП или подкрепени от БСП няма основание да бъдат сменени от избирателите и изрази увереност, че ще се увеличи броят на общините, в които ще има кмет и мнозинство от БСП. „Няма да изненадаме никой, ако анализът на изборите е достатъчно задълбочен и се стигне до откровен разговор, който може да е продължение на предишни грешки. Ангажиментът ни към тези избори, независимо дали някой е председател, член на ръководство или редови член, е ангажимент на всички и разчитам, че анализът след изборите ще бъде откровен и задълбочен, независимо от това как ще бъде интерпретиран от медиите или обществото, ние се нуждаем от това и то веднага след местните избори.”, завърши Красимир Янков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване