09/02/15 17:01
(http://pik.bg)

Намалява броят на учениците в Кърджалийска област

Намалява броят на учениците в Кърджалийска област

Няма да се закриват училища в област Кърджали, но ще се режат паралелки.

Причината е в сериозния спад в броя на учениците, които трябва през новата учебна година да бъдат в 8-и и 12-и класове, посочи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Гроздан Колев. С 1 243 са по-малко децата за тези класове в сравнение с миналата година. В 7-те общини общо учениците ще бъдат 13 706 души, докато предишната година те бяха 14 949. Само със 7 по-малко са първолаците от предходната учебна година, на 15 септември 1 381 азбукарчета ще прекрачат училищния праг за пръв път.

Най-голям е броят им в община Кърджали – 681, а най-малко, едва 62, са в Черноочене. За сравнение, предишната учебна година първокласниците в областта са били 1 388, от които в Кърджали 743, а в Ардино – само 57 деца. В Областната дирекция за социално подпомагане се събират заявления за материална помощ на семействата с първолаци, вече са подадени 499 документа. Според закона от еднократната целева помощ в размер на 250 лева могат да се ползват семейства с доход до 350 лева на член.

Това каза директорката Нермин Мехмед. Най-много са исканията от Кърджали – 110 до момента, докато в Джебел са само 27. Вече има и издадени разпореждания за отпускането на сумите на общо 284 родители, продължава обработката на останалите заявления, допълни тя. Минимум 35 лева са необходими за закупуването на тетрадки и други пособия за първолаците, цените на ученическите раници варират от 27 лева до 42 лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване