09/02/15 18:03
(http://pik.bg)

Няма да има регистър за преминалите лица с психични разстройства

Няма да има регистър за преминалите лица с психични разстройства

Депутатите приеха днес потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ да се определят и планират на териториален принцип чрез Национална здравна карта, посредством която се осъществява националната здравна политика.

На днешното си заседание Комисията по здравеопазване отхвърли идеята за създаване на регистър за преминалите лица с психични разстройства за нуждите на националните медицински регистри. Промяната се предлагаше в Закона за лечебните заведения, който комисията гледа на извънредно заседание, което се очаква да продължи до 18.30 часа. Тунчер Кърджалиев и Хасан Адемов от ДПС се обявиха против създаването на регистъра, защото според Кърджалиев не всички пациенти може да желаят да фигурират в него.

„Не виждам защо всички лица, преминали през психични разстройства да бъдат там. Това е в противовес на други закони, като Закона за личните данни”, каза той. Адемов пък предложи текстът да отпадне, защото е възможно хора с мимолетни разстройства да попаднат в този регистър, което ще тежи на житейското им настояще и бъдеще. Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че темата е деликатна.

„Текстът е предложен съвсем добронамерено, истината е, че в момента има действащ текст в Закона за здравето, който казва, че такива регистри се поддържат регионално. Ако имаме притеснения по-скоро трябва да искаме отмяна на цялата регистрация на такива заболявания, каквото надявам се да не предлагаме. Тези регистри не работят и на регионално ниво, не се поддържат”, посочи Москов.

Депутатите приеха да се създаде и поддържа информационна база данни за преминалите лица с онкологични заболявания за нуждите на националните медицински регистри и за Националния раков регистър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване