09/02/15 14:32
(http://www.dnevnik.bg/)

Обездвижването причинява смъртта на половин милион европейци всяка година, сочи проучване


Един от всеки четирима европейци води заседнал начин на живот без никакви физически упражнения. По-често това са жените, отколкото мъжете. При младите хора делът е значително по-голям - 4 от всеки 5 са обездвижени. Тенденцията е тревожна, защото обездвижването е "бомба със закъснител", причиняваща смъртта на около половин милион хора в Европа всяка година. 

Това предупреждават Eвропейският център за икономика и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research) и организациите "BG Бъди активен" и Международната асоциация по спорт и култура (ISCA), в доклад към проучване за физическата активност на ЕС и последиците от липсата й. 
  Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно или с 5 милиарда евро повече, отколкото светът отделя годишно за лекарства против рак, твърдят авторите на доклада.  

Липсата на физическа активност може да доведе до заболявания на сърцето, до диабет тип 2, високо кръвно и рак на дебелото черво, които по единично са някои от най-честите причини за преждевременна смърт. Така обездвижеността измества по брой жертви и тютюнопушенето. 

Заедно с това, заседналият начин на живот може да причини и редица психически проблеми. Един на четирима европейци, или около 83 милиона души, е с нарушено психическо здраве, докато редица проучвания са доказали благоприятния ефект на спорта за намаляване на депресията, безпокойството, ниското самочувствие, психическата и емоционална умора.

Индиректните загуби, причинени от психически проблеми, депресии и тревожност, породени от обездвиженост, се оценяват на над 23 милиарда евро на година.    Решението, според организациите, промотиращи здравето и спорта, са само 20-30 минути на ден умерена до интензивна физическа активност. Такава е и препоръката на Световната здравна организация за здравословен живот. "Ако намалим нивото на обездвиженост в Европа само с една пета, ще спасим 100 000 живота и ще спестим над 16 милиарда евро годишно. Лесно и евтино е – просто трябва да се движим повече, независимо как и къде", коментират от инициативата за физическа активност и спорт NowWeMove. 



Движението може да е естествена, ненатоварваща част от еженевието - човек може например да слиза от градския транспорт една спирка по-рано и да върви останалото разстояние, да изкачва стълбите, вместо да ползва асансьора, да прави дълги разходки с куче, дете или приятели, съветват от организацията.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване