09/02/15 17:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Осигурителните прагове нарастват със 7.8% на сто за близо 1 млн. души


Средно със 7.8% ще се повишат минималните осигурителни доходи през 2016 г. за икономическите дейности, в които работодателите и синдикатите вече постигнаха споразумения, съобщи Българската стопанска камара.

Представители на бизнеса и синдикатите в 39 бранша, в които работят 956 хил. души, са постигнали съгласие за конкретното увеличение по сектори. Съгласието обаче обхваща по-малко от половината от икономическите дейности и от броя на работещите.

Тези, които не са постигнали съгласие, имат срок до 10 септември да го направят. Ако това не стане, министърът на труда Ивайло Калфин ще определи процента на нарастване административно. Практиката е да се налага постигнатият при преговорите среден процент, а и самият Калфин застъпва мнението, че възнагражденията в България трябва да растат и че това е полезно за икономиката.

БСК съобщава, че засега най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти – 18.1%. Там средният осигурителен доход се увеличава с повече от 100 лв. Сериозен е ръстът също при пощенските и куриерските дейности – 17.6%. Въпреки това обаче там средният праг догодина ще бъде едва 427.60 лв.

Двуцифрени са увеличенията също в производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство.

Социалните партньори са се договорили за още две икономически дейности – "Горско стопанство" и "Хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност", но точните данни за тях все още не са огласени.

Засега не се очаква постигане на съгласие в производството на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води. В същото време работодателите са приели изцяло синдикалните предложения в икономическите дейности "Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти", "Производство на готови храни за животни" и "Производство и преработка на месо от домашни птици".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване