09/02/15 14:43
(http://pik.bg)

Политолог: При сегашното разположение на силите се очаква ГЕРБ да се представи добре в кметската надпревара в големите градове и областните центрове

Политолог: При сегашното разположение на силите се очаква ГЕРБ да се представи добре в кметската надпревара в големите градове и областните центрове

При сегашното разположение на силите, очаквано е ГЕРБ да се представи добре в кметската надпревара в големите градове и областните центрове, Реформаторите да имат пропорционално представителство в съветите в градските центрове с възможни кметски пробиви в няколко по-големи града, ДПС да се представи добре в своите региони. Това каза доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и преподавател по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Кл. Охридски”, цитиран от „Фокус”, във връзка с предстоящите местни избори.

„Остава да видим доколко очевидната криза в БСП е подронила базата й по места”, посочи Смилов. По думите му БСП е пред сериозен тест. Смилов уточни, че партията има много сериозни проблеми и се е свила в нишата на възрастните избиратели и ако тази тенденция се запази, БСП е на път да се превърне в столетница в повече от един смисъл.

„Притеснителна е стратегията на социалистите за справяне със ситуацията. Ръководството им явно смята, че радикализация в русофилска посока, гарнирана с по-крайно леви икономически тези би възродило БСП. По моя преценка тази стратегия задълбочава кризата и бута партията в нишата на Атака, която не е особено голяма”, коментира политологът. Даниел Смилов добави, че АБВ също страда от ясен политически профил и посочи, че формацията има своето европейско лице чрез министър Ивайло Калфин, но този ефект се заглушава от консервативните послания на лидера на партията Георги Първанов, както и от енергийният лобизъм с про-руски уклон.

„Погрешно е да се прави точна преценка за националното представителство на партии на базата на местни избори. Един приблизителен индикатор би бил спечелените места в общинските съвети. Но пак всичко е изкривено от силата на мажоритарните кандидати за кметове на отделните формации, сложните коалиции, които ще се получат по места и т.н. Има и други по-малки неизвестни, но като цяло това е картината, която би трябвало да се получи, ако съдим по социологическите сондажи”, добави Смилов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване