09/02/15 22:35
(http://www.klassa.bg/)

Путин на военен парад в Пекин

 Руският президент Владимир Путин ще бъде гост на грандиозния военен парад в Пекин, посветен на 70-годишнината от победата във Втората световна война. Това съобщи помощникът на държавния глава Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС. РИА Новости предава, че Китай за първи път с такъв размах отбелязва побeдата - в парада, който ще се проведе днес (3 септември), ще участват 12 000 военни, 500 единици техника и 200 самолета.

 

 В тържествата в Китай по повод юбилея ще участват президенти и премиери на 20 държави, но в Пекин признават, че Путин ще бъде

 

най-почетният гост

 

подчерта Ушаков. Руският държавен глава замина вчера на двудневно посещение в Китай, като от Кремъл уточниха, че визитата е по покана на лидера на народната република Си Цзинпин. В програмата на Путин са предвидени срещи с китайския му колега, както и с премиера на Държавния съвет Ли Кецян. „Двете страни ще обменят мнения по актуални международни и регионални проблеми, ще обсъдят сътрудничеството си в рамките на ООН и на Г-20, както и проекта за Пътя на коприната”, се казва в съобщение на пресслужбата на Путин до „Монитор”. След края на двустранните преговори двете страни ще подпишат около 30 документа за сътрудничество.  

 

Преди посещението си в Поднебесната в интервю за агенциите ТАСС и Синхуа Путин подчерта, че „връзките между Москва и Пекин са достигнали най-високото си ниво в историята и продължават да се развиват”. Президентът добави, че „двете страни са приоритетни партньори в прокарването на принципите за неделима сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион и в осигуряването на международна информационна безопасност”. Путин призна, че западните санкции са стимулирали руския бизнес да активизира връзките си с Китай. Той заяви, че Москва и Пекин ще засилят финансовото си сътрудничество, което включва взаимни плащания в националните валути на Русия и Китай. Очаква се от долара и еврото като платежна валута да се откажат и страните от ОНД. Съответният законопроект беше внесен от Путин в Думата, информира Утро.ру.

 

Междувременно икономистът Игор Николаев изрази пред „Ехото на Москва”

 

умерен оптимизъм

 

относно активизирането на сътрудничеството между Москва и Пекин. Той признава, че обръщането на Русия към Китай е едно от най-важните геостратегически решения. Николаев обаче смята, че върху руската икономика може негативно да се отрази забавеният темп на ръста на китайския брутен вътрешен продукт, както и намаленото потребление на нефт в Поднебесната.   

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване