09/02/15 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Сондата Cassini засне преминаването на луната Диона пред Сатурн

 Националната космическа агенция на САЩ (NASA) публикува снимка на луната на Сатурн Диона, която преминава пред гигантската планета. Явлението, наричано от астрономите “транзит“, изпълнява важна роля в астрономията, тъй като се използва за проучване на орбитите и атмосферите на планети както в Слънчевата система, така и извън нея. Наблюдавайки транзитите в системата на Сатурн, учените са в състояние да определят орбиталните характеристики на естествените спътници на планетата. 
На изображението, заснето от космическата сонда Cassini в диапазона на видимата зелена светлина, се вижда неосветената страна на пръстeните на Сатурн. Фотографията е направена от разстояние приблизително 2.3 милиона километра от газовия гигант, като мащабът е 14 километра на пиксел. 
Cassini е съвместен проект на NASA, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция. Сондата се управлява от Лабораторията за реактивно задвижване към Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, САЩ. Орбиталният апарат и двете му камери са разработени и сглобени от екипа на лабораторията. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване