09/02/15 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Хиляди девици за краля на Свазиленд

 Хиляди млади жени пяха и танцуваха в чест на последния африкански абсолютен монарх крал Мсвати Трети от Свазиленд, малка държавица разположена между РЮА и Мозамбик.

 

Годишният ритуал е познат като “Умхланга”, или Танцът на тръстиките, тъй като танцьорките първо

 

режат стеблата им

 

после ги поставят край ограждението на кралската трибуна.

 

Тромпети възвестяват пристигането на монарха, пременен в леопардова кожа и с червени пера, следван от свита от 50 царедворци.

 

Хиляди танцьорки на възраст между 6 и 22 години показват своите умения пред краля и пред кралицата майка.

 

Мсвати Трети след това приветства момичетата, като преминава през редиците им, предизвиквайки радостни викове. Той има 14 жени и има правото да си избере една от танцьорките за нова съпруга.

 

Повече от 60 момичета загинаха по време на транспортно произшествие, на път за церемонията в петък. Чуха се призиви за отменяне на танците, но властите омаловажиха случая и обявиха само за 13 жертви.

 

Танцът на тръстиките има за цел да популяризира традиционните добродетели и запазването на девствеността преди брака. Повечето от момичетата са голи до кръста по време на своите изпълнения. Жените в Свазиленд

 

нямат право да притежават земя

 

и често се женят на 13-годишна възраст за по-стари мъже, на които е разрешено многобрачието. В страната са констатирани най-високите нива на заразяване с вируса ХИВ, които достигат до 28 на сто във възрастовата група на 15-49-годишните.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване