09/02/15 22:36
(http://www.klassa.bg/)

Чейни: ИД готви нов 11 септември в САЩ

 В интервю пред CNN бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни не изключи възможността Ислямска държава (ИД) да извърши в бъдеще терористични актове на територията на САЩ. Техните мащаби може да надхвърлят атаката над Световния търговски център от 2001 г., предаде АП.

 

„Мисля, че може да се сблъскаме с атака, подобна на тази от 11 септември, но този път с още по-смъртоносно оръжие”, смята Чейни. Според него терористите от ИД могат да се доберат до химическо и биологическо оръжие. Ислямска държава е изключително опасна, особено като се отчитат разработките на ядрено оръжие в Близкия изток”, заяви той.

 

Чейни обвини сегашния президент на САЩ Барак Обама за това, че е избързал с изтеглянето на военния контингент на страната от Ирак. „Извеждайки толкова бързо войската от Ирак администрацията на Обама създаде вакуум, който бе запълнен от Ислямска държава”, заяви Чейни.

 

ЦРУ и силите за специални операции на САЩ водят тайна операция в Сирия по ликвидирането на бойци на Ислямска държава с безпилотни летателни апарати, съобщи в. “Вашингтон пост”.

 

Според източници на вестника програмата се изпълнява отделно от въздушната кампания на предвожданата от САЩ коалиция срещу групировката. Полеви командири и ключови бойци на Ислямска държава са били убити неотдавна с безпилотни самолети, като сред тях е британец, смятан за създател на стратегията за използване на социалните мрежи за пропагандиране на идеалите на групировката в интернет.

 

Според “Вашин-гтон пост” включването на спецслужбите показва нарастващо безпокойство на американското правителство, което е решило да се възползва от две от предпочитаните си оръжия срещу тероризма: ЦРУ - инициатор на въвеждането на въоръжените дронове по време на операциите по издирването на Осама бин Ладен и силите за специални операции, разполагащи с елитен отряд командоси, ликвидирал лидера на „Ал Кайда”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване