09/03/15 18:30
(http://pik.bg)

Договорите с НЗОК вече ще се сключват регионално

Договорите с НЗОК вече ще се сключват регионално

В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на РЗОК сключват договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на МС.


Тази промяна прие Здравна комисия в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения на второ четене.


Това се оказа ключова промяна за закона, по която възникнаха спорове по време на дебатите.


Тунчер Кърджалиев от ДПС, например заяви, че партията му също е заложила създаване на национална здравна карта, но при условие на демонополизация на НЗОК.


Депутатът от БСП Емил Райнов, обясни, че левицата е за задължителна здравна карта, но протестира против административния начин с наредба да се определя кой да сключва договор и кой не.


Семир Абу Мелих от ГЕРБ сравни НЗОК с ученически автобус, който кара със 120 км /ч без спирачка. Тази промяна въвежда ред в автобуса, който иначе ще се блъсне, смята той. Освен това комисията прие преди издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност за новите лечебни заведения за болнична помощ комисията, която изработва Националната здравна карта да извършва оценка на потребностите на населението от медицинска помощ въз основа на Националната здравна карта. /

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване