09/03/15 21:14
(http://www.klassa.bg/)

Европейските граждани търсят най-вече музика в интернет

 Най-вече музика търсят гражданите на Европейския съюз, които използват интернет. Това сочи изследване на Евробарометър „Трансграничен достъп до онлайн съдържание“, което бе публикувано от Европейската комисия в края на август 2015 г. За целите на изследването са анкетирани над 26 500 респонденти, като то е представително за 28-те страни-членки на ЕС.

За 60% от европейските потребители музиката е най-търсеното дигитално съдържание. 59% от тях пък посочват, че използват интернет, за да достигнат до някакъв вид аудио-визуално съдържание като филми, сериали и телевизионни предавания. По-малко потребители отговарят, че търсят игри (37%) и спортни видеа (35%), а най-малко – електронни книги (27%).

Най-масовите потребители на музикално съдържание в интернет (87%) са младите хора на възраст между 15 и 24 години. От всички анкетирани, които търсят музика, едва 29% казват, че плащат за нея по някакъв начин, докато за електронните книги този процент е 46%.

„Предстои промяна в националния ни Закон за авторските и сродните му права. С нея ще бъдат въведени нови регулации по отношение на колективното управление на музикални права, включително и за онлайн съдържанието“, съобщи изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Той посочи, че подобен тип изследвания са важен сигнал за обществените нагласи, когато става въпрос за потребяване на музика, и трябва да бъдат взети предвид при промените в закона. „Освен обществените нагласи, обаче, задължително трябва да бъде отчетен и интересът на музикалната индустрия, която генерира над 4,5% от БВП на Европейския съюз“, коментира още изпълнителният директор на Музикаутор.

Цялото изследване може да бъде намерено на

http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/PublicOpinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/FLASH/surveyKy/2059

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване