09/03/15 21:01
(http://www.klassa.bg/)

РЕГИОНАЛНАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ ГОТОВА ПРЕЗ ОКТОМВРИ

 Строителството на Регионалната система за управление на отпадъците е готово на 90%. В момента се доставят и монтират съоръженията за модерната инсталация, с която ще се преработва отпадъка и ще бъде превръщан в тор, еленергия и суровина за промишлеността. Изграждането на системата се финансира от Оперативна програма „Околна среда” на ЕС. Бюджетът ѝ е 33 463 000 лв, като строителната част и доставката на технологичното оборудване е 28 476 500 лв с ДДС.

 

Обектът се изпълнява от Консорциум „ЕКО БАУ ТЪРНОВО 2014“, който обединява три български и две унгарски дружества. От българска страна са „Политрейд Кънстръкшън” ЕООД, която осигурява основната част от строителните работи и монтажа на машините чрез работна ръка изключително от региона, „Водстрой 98” АД, което е с опит в изпълнението на мащабни инфраструктурни проекти и пазарджишката „Строймонтаж” ЕООД. А от унгарска - „МУТ - Унгария” и „Евроасфалт шолгалто” – със солиден опит в Европа.

 

Регионалната система за управление на отпадъците заема площ от 165 декара. В нея ще има сепарираща и компостираща инсталации и площадка за механично третиране на отпадъците по съвременни технологии. Инсталацията ще обслужва 175 хиляди души от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица, обединени в Сдружение „За чисти селища”.


Ползите от
модерната интегрирана система са – разделно събиране на отпадъците, преработка и повторното им оползотворяване, намаляване на отпадъка като цяло. Ще се ограничи вредното въздействие върху атмосферния въздух, почвите и водите и ще се повиши качеството на живот в регион Велико Търново. Освен това, системата стимулира и местната икономика. Добрата базисна екологична инфраструктура, създава предпоставки за привличането на инвестиции.

 

Главната функция на Регионалната система за управление на отпадъците е приемане и екологично съобразно третиране на цялото количество смесено събрани битови отпадъци и на разделно събрани зелени отпадъци при изпълнение на следните дейности:

- отделяне и изпращане за оползотворяване на рециклируеми материали /хартия, велпапе, метали, пластмаси, стъкло/;

- отделяне и изпращане за оползотворяване на модифицирано гориво от отпадъци /RDF/;

- преработка на биоразградимите отпадъци и разделно събрани зелени отпадъци в компост;

- депониране на неоползотворени отпадъци в новопроектирани запечатани и изолирани помежду си и от околната среда клетки на депото. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване