09/03/15 21:27
(http://www.klassa.bg/)

С официална церемония бе обявена активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България

 С официална церемония бе обявена активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България. На церемонията присъстваха президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, както и министърът на външните работи Даниел Митов. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. 
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че военните не бива повече да възлагат поръчки за военни способности производители на оръжия извън съюза. Той посочи, че тези щабове ще бъдат свързващото звено при провеждането на общи учения. По думите му, откриването на Щабния елемент в 6 европейски столици е категоричен израз на ангажираността и солидарността на Алианса. Според него, свободата е безценна, но не и безплатна, а действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като "Ислямска държава" и други, придават допълнителна тежест на общите усилия да се защити суверенитета на страната и демократична държавност. Плевнелиев уточни, че като страна домакин, поемаме своята отговорност и заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността и върховенството на закона в Европа. Той припомни, че на КСНС заедно с политическите сили, с изключение на БСП и Атака, са се обединили около това МС да внесе в парламента за обсъждане и приемане програма за отбранителните способности и въоръжените сили на България. 
Заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай заяви, че НАТО не търси конфронтация с нито една държава. По думите му, задачата на щабните елементи е да координират усилията при учения и тренировки на НАТО. Той уточни, че щабните елементи за интегриране на силите на НАТО не са структури от сорта на военна база,а задачата им е предимно да координират усилията при учения и тренировки, които са осъществявани от НАТО. Той подчерта, че усилията в тази посока ще продължат и след срещата на върха на НАТО във Варшава. 
Началникът на отбраната на България вицеадмирал Румен Николов увери, че личният състав, който ще участва в активирането на щабния елемент ще даде всичко необходимо, за да бъде сътрудничеството и координациата на максимално ниво. Той уточни, че се открива началната фаза на дейност на тези структури и първата оперативна готовност за действието им е предвидена след попълването към месец декември със състава от националния и международен щаб. По думите му, дейностите ще бъдат определени след като всички заемат местата си, а активната дейност ще започне в началото на 2016 година.
Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че с разполагането на този щабен елемент, НАТО демонстрира, че е готов да реагира във всеки момент, ако възникне опасност, за който и да е от съюзниците, както и да защитава всяка страна-членка. Той уточни, че щабният елемент ще се занимава с координация по действията за колективната отбрана, координация по предстоящите учения и логистично и координационно планиране на евентуално разполагане на сили. По думите му, при променената геополитическа среда за сигурност, при рисковете, които съществуват в близост до България, не може да не се отчетат рисковете за сигурността на страната и да не взимат като отговорно правителство съответните мерки. Митов уточни, че в щаба ще работят 40 души (20 български офицери и 20 съюзнически).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване